Quatre fàrmacs d’ús comú reverteixen els símptomes de l’Alzheimer en ratolins

Els medicaments estan aprovats per al seu ús en persones com a antihipertensius o antiinflamatoris


L'ús de quatre fàrmacs que actualment s'utilitzen com a antihipertensius i antiinflamatoris en les persones ha aconseguit revertir els símptomes de l'Alzheimer en ratolins, segons un estudi de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.

En aquest treball, els científics han caracteritzat la malaltia en tres estadis: inicial, intermedi i avançat. Per a cadascuna de les etapes han analitzat el comportament dels animals, n’han estudiat les afectacions en el cervell i han realitzat una anàlisi molecular quantificant l'expressió dels gens i els nivells de proteïnes. Això ha permès descriure el procés de desenvolupament de la patologia amb un nivell de detall fins ara desconegut i, a més, fer-ne una comparació amb l'envelliment saludable.

Els investigadors han comprovat que tot i que l'Alzheimer presenti característiques comunes amb l'envelliment accelerat, també està afectat per processos de l'envelliment totalment diferenciats. Aquesta malaltia està ocasionada per l'acumulació anormal d'unes proteïnes concretes, i s'ha vist que, en alguns casos, no es deu a una sobreproducció, sinó a un error en la seva eliminació.

Un cop caracteritzada la malaltia, els investigadors van utilitzar el 'Chemical Checker', una eina computacional desenvolupada pel mateix grup de recerca per trobar fàrmacs, disponibles al mercat, que revertissin els efectes a nivell cel·lular. L'eina va permetre identificar una sèrie de possibles candidats que es van posar a prova en diferents models d'estudi d'Alzheimer en ratolins. Quatre fàrmacs, dos d'ells del grup dels antiinflamatoris no esteroides i dos antihipertensius, van demostrar ser eficaços per revertir la patologia en aquests rosegadors i neutralitzar-ne els símptomes.

Estudis epidemiològics ja apuntaven a un menor desenvolupament de l'Alzheimer entre persones que habitualment prenien antiinflamatoris, però no s'havia aconseguit correlacionar aquest fet amb un medicament o un mecanisme concrets.

A més d'obrir noves vies d'estudi per al tractament de la malaltia, la caracterització de les diferents etapes publicades en aquest treball aporta informació per facilitar la detecció primerenca de la mateixa. Diagnosticar l'Alzheimer en un estadi inicial, quan el dany en el cervell és encara mínim, és un dels principals focus d'estudi per combatre aquest trastorn i reduir-ne els símptomes.

Aquest treball, publicat a 'Genome Medicine', s'ha dut a terme en col·laboració amb el RIKEN Center for Brain Science i l'Institute of Brain Science, tots dos al Japó, i les plataformes científiques de Bioestadística/Bioinformàtica i Proteòmica de l'IRB Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article