Milers de treballadors del sector públic fan vaga per demanar l’estabilització dels interins

Sanitat i educació són els sectors amb més treballadors temporals


Aquest dijous els treballadors de l’administració pública, tant els interins com els funcionaris, fan vaga. L’objectiu d’aquesta aturada és reclamar l'estabilització del personal interí. Actualment s'està tramitant al Congrés el projecte de llei per reduir la temporalitat d’aquests treballadors i a Catalunya hi ha 110.000 persones interines que es podrien veure afectades si aquest projecte de llei tira endavant. Un projecte de llei que els sindicats creuen que pot derivar en “l'ERO més gran de la història”.

Els sindicats convocants de la vaga general de la funció pública el 28 d'octubre —IAC, CGT, CNT, CO, SO i CoBas— han organitzat una “setmana de lluita” amb desenes d'accions arreu de Catalunya. Les primeres van començar amb una concentració davant de la plaça Universitat de Barcelona aquest dilluns i una mobilització davant la seu del PSC, aquest dimarts.

Els sindicats han fet una crida a tots els treballadors públics a sumar-se a les protestes i a seguir la vaga per aconseguir canvis en el text legislatiu que s'està tramitant. Tal com està plantejat, el decret llei presentat pel llavors ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, tira endavant amb unes oposicions que els sindicats creuen que pot derivar en “l'ERO més gran de la història”.

Propostes dels sindicats

La proposta de la IAC passa per parlar “d'estabilitzar persones i no places” i per rebutjar qualsevol mena d'oposició d'ingrés lliure, que podria perjudicar els treballadors temporals, molts dels quals són dones d'edat avançada i amb càrregues familiars. El sindicat també critica que l'administració no admeti el “frau de llei” que ha comès durant anys amb els treballadors interins i inclogui indemnitzacions de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mesos per al personal temporal que no aconsegueixi una plaça en una oposició.

En aquest sentit, la IAC demana ampliar l'acord d'última hora, al qual va arribar el govern espanyol amb ERC per convalidar el decret llei sobre la temporalitat a l'administració pública, que plantejava que els interins ocupin una plaça no convocada durant deu anys. El sindicat reclama un concurs de mèrits restringit per a tots els interins que faci tres anys que són a l'administració i que “si queden persones a qui no se'ls hi pot donar una solució, es busqui un altre mecanisme per fer-les fixes”, ha dit el portaveu nacional de la IAC, David Caño.

“La solució no pot ser fer-los fora”, ha insistit Caño, que ha recordat que els treballadors interins “fa anys que sostenen els serveis públics d'aquest país”.

Mobilitzacions arreu del territori

L’aturada d'aquest dijous ha tingut força seguiment arreu del territori. Hi ha tres manifestacions convocades a les dotze del migdia: la de Barcelona ha sortit de plaça Urquinaona, la de Tarragona des de la Rambla Nova i la de Girona del carrer Pompeu Fabra. A Lleida la protesta sha estat a les sis de la tarda i s’ha iniciat al carrer Lluís Companys.

A Girona, centenars de professors i treballadors de l'àmbit de la salut s'han concentrat al migdia a les portes de la Delegació del Govern per protestar contra la temporalitat en el sector públic. Consideren que hi ha massa treballadors amb contractes temporals i demanen que les administracions els permetin passar a ser funcionaris si ja fa més de tres anys que estan en aquesta situació.

La Generalitat ha informat que la jornada s'ha desenvolupat sense incidents i que 13.436 empleats, un 7,13% de la plantilla, ha fet vaga, segons les dades de les dotze del migdia. La participació ha sigut més alta al Departament d'Acció Exterior (17,45%) i a l'Educació (12,59%). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s'ha mobilitzat és dels professors, amb 12.185 vaguistes.

Aquestes xifres no concorden amb les que han calculat els sindicats convocants, que defensen que la protesta ha sigut més àmplia i les dades del Govern “no són reals”, segons la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens. La IAC, que és majoritari a la Generalitat, xifra en un 20% la participació a educació i un 10% a l'administració.

D'altra banda, la CGT encara eleva més el seguiment, que asseguren que ha sigut “majoritari” entre els interins que podien fer vaga, amb una mobilització a ensenyament entre el 50 i el 60% i a l'administració pública municipal del 50%.

Segons la delegada del Comitè a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, Eva Galvan, la vaga d'avui ha estat “per la precarització de les administracions públiques, i perquè facin fixes a la gran quantitat de persones que fa molt temps que estan a l'administració pública i que porten molts processos selectius a l'esquena i no els volen fer fixes”.

Per aquest motiu, Galvan ha demanat que facin fixes als seus companys interins. “A més, a biblioteques reivindiquem que se'ns apliqui el conveni de l'ajuntament perquè millorin les nostres condicions i els nostres drets”. I encara ha destacat que el principal que necessiten “és un augment de plantilla”. Aquesta treballadora ha assenyalat que les biblioteques són un equipament de proximitat. “Ja fa gairebé un any que funcionem sense cita prèvia i les persones volen ser ateses amb més immediatesa”.

Galvan ha reconegut que en aquests equipaments estan patint retallades des del 2012. “Tenim problemes d'horaris i, a vegades, fem torns amb jornades de 10 hores. El personal temporal està molt mal tractat perquè pateixen molt més les mancances que té la biblioteca; treballen gairebé tots els caps de setmana i no es compleixen els drets que han assolit com a treballadores”, ha assenyalat.

Sanitat i educació, els sectors amb més temporalitat

Un dels sectors amb més temporalitat, amb un 70% del personal, és el de la sanitat. Segons ha recordat Jesús Frías, portaveu nacional de CATAC-CTS a l'ICS només hi ha un 34% de personal fix. Les oposicions del 2018 per a metges i infermeres encara no s'han resolt del tot cosa que deixa el sector sanitari amb una “precarietat màxima”, segons Frias.

Un altre dels sectors amb alta temporalitat és de de l'ensenyament, amb un 40% d'eventualitat a les escoles i instituts. Tal com estan plantejades les proves, “qui no es presenti aniria al carrer sense indemnització”, qui no obtingui la nota mínima seria acomiadat cobrant una compensació amb la possibilitat de continuar a borses de substitució com les que s'han habilitat pels docents però “perdent tota l'antiguitat” i sense la possibilitat de reclamar per frau de llei, ha explicat Iolanda Segura, portaveu d'Ustec-Stes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article