Les dones de la Catalunya Central podran avortar quirúrgicament

Els col·lectius feministes del Bages celebren la notícia però recorden que encara hi ha territoris on no es garanteix aquest dret


Les dones de la Catalunya Central podran avortar quirúrgicament, tal com ha anunciat Salut aquest dijous. Una demanda que diversos col·lectius socials i polítics de la ciutat han reclamat amb insistència des de fa anys.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) i la Fundació Althaia han arribat a un acord per fer avortaments quirúrgics a Manresa. Fins ara a la capital del Bages només es podien fer interrupcions de l'embaràs farmacològiques fins a la setmana nou i, dels hospitals de Catalunya Central, només Vic en feia per la via quirúrgica fins a la setmana nou. L'acord arriba després de la reiterada exigència dels col·lectius feministes de la ciutat que lamentaven que la majoria de dones que volien avortar quirúrgicament a la comarca eren derivades a centres de Barcelona. Aquest dijous, han celebrat la notícia. “Estem molt contentes de veure que la lluita dona els seus fruits”, han compartit en un comunicat, tot que també han recordat que les dones de les Terres de l’Ebre, el Pirineu i l’Urgell encara s’han de desplaçar lluny dels seus territoris per poder avortar quirúrgicament.

Salut encara no ha confirmat a partir de quan es farà efectiu l’acord, pel qual la Fundació Althaia facilitarà l'espai adequat per realitzar les interrupcions de l’embaràs quirúrgiques a la capital del Bages. Per la seva banda, el CatSalut s'encarregarà de designar l'equip assistencial que durà a termes les intervencions. “Això permetrà donar resposta al Bages a la petició d'interrupcions voluntàries d'embaràs quirúrgiques, posant la dona al centre de l'atenció mèdica i oferint un servei acurat, professionalitzat, de qualitat i pròxim”, afegeixen en el comunicat.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha afirmat en declaracions a la SER que el Govern continua treballant per solucionar la “inequitat territorial” en l'accés a l'avortament quirúrgic. En aquest sentit, ha assegurat que “en breu” també se solucionarà la situació a les Terres de l'Ebre.

D'altra banda, ha assegurat que també es treballa per detectar si hi ha “objeccions institucionals” en alguns centres hospitalaris que reben finançament públic. En aquest sentit, ha afirmat que fa falta temps per poder “investigar” si aquests centres estan fent un ús “fraudulent” de l'objecció individual.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article