SOS Racisme posa en marxa una aplicació per “rastrejar i fiscalitzar” les “parades racistes” de la policia

Més del 40% de les denúncies per abusos policials que arriben a l’entitat comencen amb una identificació per perfil racial


SOS Racisme ha anunciat que el 4 de novembre posarà en marxa una aplicació de telefonia mòbil “pionera a Europa” que té l'objectiu de “rastrejar i fiscalitzar” les “parades racistes” de la policia. L'aplicació és un dels elements més destacats de la campanya Pareu de parar-me, que l'entitat rellança per “denunciar, visibilitzar i posar fi a les parades per perfil racial” que la policia fa “de manera sistemàtica” a “persones racialitzades no-blanques”.

L'organització presentarà la campanya el mateix 4 de novembre al Jardí dels Tarongers, al barri barceloní del Raval, i aprofitarà l'esdeveniment per presentar, també, l'obra de teatre Pareu de parar-me, coproduïda amb la cooperativa afrofeminista Periferia Cimarronas. L'obra està codirigida per Carolina Torres Topaga i Silvia Sopale, que també la interpreta. Abans que comenci la representació, es farà una xerrada sobre el "perfilament racial", moderada per l'activista antiracista Cheick Drame. Hi prendran part el periodista investigador de perfil racial Youssef M. Ouled i l'experta en islamofòbia Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola. Clourà l'acte una sessió de música amb la dj TNT (Míriam Tamara).

Segons subratlla SOS Racisme, l'aplicació —que també porta per nom Pareu de parar-me— serà una “eina fonamental” pel que fa al recull de dades sobre aquest tipus de “parades il·legals”. D'aquesta manera, podrà elaborar-se en un futur una base a través de la qual aquestes dades puguin ser analitzades i fiscalitzades. D'altra banda, el programa s'ha desenvolupat en codi obert, per tal que altres entitats puguin ajudar a implementar millores i noves funcionalitats.

Com a part de la nova campanya, SOS Racisme llançarà el 2022 un nou informe amb dades actualitzades a partir de les oficials i de les recollides a l'aplicació. Serà una anàlisi quantitativa i qualitativa que comptarà amb la participació de persones amb una àmplia experiència en la investigació sobre perfilament racial.

L'entitat afirma que, segons les seves dades, més del 40% de les denúncies per abusos policials que li arriben comencen amb una identificació per perfil racial. També es refereix a dades dels Mossos d'Esquadra sobre identificacions del 2017 a Catalunya per assegurar que “un 54,1% del total s'adrecen a persones estrangeres, quan aquestes només representen un 13,7% de la població catalana”.

SOS Racisme ho considera una pràctica “discriminatòria, racista, classista i il·legal” que “xoca frontalment” amb els Drets Humans i les lleis vigents. A més, l'entitat denuncia que l'ordenament jurídic espanyol prohibeix “explícitament” les parades per perfil racial, i que Espanya “segueix sent l'únic país d'Europa que justifica aquestes identificacions, tot i que segons dades oficials, més del 74% de les persones identificades no ha comès cap delicte”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article