‘Crossing Lives’: històries de vida de persones ateses per la Creu Roja

L’exposició amb fotografies de Mónica Das Neves busca fer visible la tasca d’acompanyament dels voluntaris i del personal especialitzat


La Creu Roja i la fotògrafa Mónica Das Neves han presentat aquest dijous l'exposició Crossing Lives, un recull d'històries de vida de persones ateses en diversos serveis de salut de la Creu Roja. La mostra pretén posar en valor la tasca d'acompanyament dels voluntaris i del personal especialitzat i vol donar veu a persones en situació vulnerable.

S'hi mostra la soledat, la malaltia, la violència i l'estigmatització a la qual s'enfronten els afectats. L'exposició es podrà visitar durant un mes i mig a la seu de Creu Roja a Catalunya i després es traslladarà a l'Hospital Clínic de Barcelona. La intenció de l'entitat és que es converteixi en una mostra itinerant per Catalunya, i Mónica Das Neves ha avançat també que té la intenció de portar la mostra a fòrums internacionals.

“El que més m'ha marcat d'aquestes persones és la força que tenen per tal de demanar ajuda”, ha explicat Das Neves, a les quals ha agraït la seva “sinceritat” a l'hora d'obrir-se i explicar les seves històries. Les persones que apareixen a les imatges han estat ateses pels diferents serveis de salut de la Creu Roja, ja sigui des del Centre Integral per al Tractament d'Addiccions Lluís Companys; les Unitats Mòbils de Salut adreçades a dones que exerceixen el treball sexual; el programa d'ajudes sanitàries a col·lectius que necessiten suport per accedir a la medicació i gestionar la seva malaltia; o el projecte Baixem al carrer per reduir l'aïllament de gent gran amb dificultats per sortir de casa.

La mostra també busca fer palès l'empitjorament de la seva situació sociosanitària per la pandèmia. De fet, va ser la pandèmia el gran obstacle a l'hora de tirar endavant el projecte, ja que moltes activitats es van haver de suspendre “i mantenir només les no presencials”, destaca la directora de l'àmbit de Salut de l'organització, Júlia de Miguel.

Mónica Das Neves ha realçat la feina dels treballadors de la Creu Roja i ha dit que durant el procés de creació de l'exposició la va emocionar molt com la “gran capacitat per donar sense esperar res a canvi, sense cap mena d'expectativa”. El coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha destacat que aquest dijous era un dels dies més importants per a l'entitat per comptar amb convidats tan “especials”.

El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Quitet, ha assegurat que estan acostumats a fer feina del dia a dia i ha qualificat l'acte “d'excepcional”. Alhora, ha reivindicat accions com les de l'exposició, “necessàries per donar veu” a aquestes persones davant de “molta solitud emocional”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article