Barcelona incrementa l’atenció a la ciutadania sobre inquietuds en matèria laboral i drets del treball

1.800 persones han passat pels Punts de Defensa de Drets Laborals en l’últim any, el 62% de les quals són dones


Fer valdre els drets laborals i donar informació a les persones treballadores, les que estan a l'atur, els autònoms i les empresese. Aquesta és la tasca que duen a terme els Punts de Defensa de Drets laborals, un servei impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa. 1.800 persones han passat pels Punts de Defensa de Drets Laborals en l’últim any, el 62% de les quals són dones.

Durant els primers mesos de pandèmia, els Punts, atesos per expertes advocades i advocats, van tenir un augment significatiu de les consultes legals per tractar situacions de persones treballadores dins d’ERTO, totals o parcials, i actualment es detecten demandes vinculades amb la situació d’incertesa de les empreses que generen inquietud.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni,ha declarat que “aquestes millores permeten reforçar un servei que s'ha demostrat més necessari que mai. El treball en xarxa amb les organitzacions sindicals majoritàries i amb les entitats dels barris, així com l'aposta tecnològica, ens ha permès multiplicar el recolzament a les persones treballadores durant aquest període complex i marcat per la incertesa. Ara consolidem aquest esforç i el millorem perquè seguim compromesos amb la defensa dels drets laborals, per protegir als sectors i col·lectius més vulnerables i per garantir que la reactivació econòmica es faci amb ocupació de qualitat”.

Increment dels punts d’assessorament

L’Ajuntament de Barcelona ha incrementat els assessoraments presencials a tots els districtes, oferint-ne d’individuals i amb periodicitat setmanal o quinzenal, segons cada cas, a més de continuar oferint el servei via telemàtica, tal i com es va establir durant la pandèmia. A més, com a novetat, els Punts de Defensa de Drets Laborals s’han especialitzat en àmbits concrets, segons les peticions que s’han anat rebent i per atendre amb una màxima personalització.

Per una banda, hi ha una atenció més específica en temes d’igualtat i no discriminació, d’assetjament sexual a la feina i assetjament per raó de sexe. Per una altra, també s’especialitzen en l’àmbit de les cures, un sector que requereix millorar les condicions dignes de treball, i que compta amb un gran nombre de persones treballadores, tant a empreses com a les llars. Una altra de les novetats és que també incorpora l’opció de fer les consultes en anglès, donant resposta a l’àmplia comunitat internacional que treballa a Barcelona.

1.800 persones ateses aquest any, 62% dones

Des de principis de 2021 fins al setembre, el servei ha atès 1.800 persones, un 62% de les quals han estat dones, un 66% del total treballa per compte aliè, un 66% amb contracte indefinit, un 62% té un salari inferior als 18.000 euros, i un 63% ho fa a jornada complerta. A més, s’han fet participacions grupals, fins a 278 sessions, per assistir els diferents dubtes o qüestions.

Les consultes ateses fan referència a escenaris futurs d’extinció de contracte si l’empresa no surt endavant, canvis en les condicions de treball, respecte a torns de treball i sous com a conseqüència de la situació econòmica de l’empresa, i sobre liquidacions de contractes o manca de puntualitat en els pagaments, i sobre prestacions i subsidis d’atur.

Altres preguntes fan referència a possibles dimissions o canvis d’empresariat, per tal de mirar d’assegurar un lloc de feina i uns ingressos en el futur immediat. En una tipificació de les consultes, la major part, un 33% tenen a veure amb drets laborals en genèric (relacionades amb el salari, contractes, vacances, descansos o convenis); un 28%, consultes sobre condicions de treball (reclamacions de quantitats, riscos laborals, o drets fonamentals del treball), un 17%, sobre temes de Seguretat Social (incapacitats, atur, jubilacions no contributives), un 12%, acomiadaments i extincions de contracte, i un 10% sobre els ERTO (durada, drets de reincorporació, jornades parcials i compaginació i compatibilitat de diferents treballs).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article