La Xarxa de Municipis LGTBI presenta dues guies per millorar la inserció laboral de les persones trans

Un primer document es dirigeix als tècnics d’ocupació i un segon vol ajudar a elaborar protocols de transició de gènere


La Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya ha presentat aquest setmana dues guies adreçades a la millora de la inserció laboral de les persones trans. Un dels documents es dirigeix als equips tècnics d'ocupació per millorar l'ocupabilitat d'aquestes persones i l'altre està destinat a empreses i administracions per elaborar protocols de transició de gènere al lloc de treball. 

Dins del col·lectiu LGTBIQ+, les persones trans, i especialment les dones, pateixen uns nivells de desocupació i de precarietat laboral molt més elevats que la població general. Per això, aquest nou material vol oferir eines al personal d'ocupació per atendre d'una manera “més ajustada” les necessitats en la recerca de feina, la incorporació al mercat de treball o el manteniment de la feina.

Aquesta guia tracta la situació de les persones trans en el mercat de treball, centrant-se en què implica fer una transició de gènere i en les dificultats del col·lectiu en la inserció laboral a causa de la discriminació que pateixen.

D’altra banda, la guia també tracta les possibles claus per incidir en la millora de l’ocupabilitat, com el disseny de programes d’inserció sociolaborals específics o l’especialització dels equips d’ocupació. A més, recull pautes per a la intermediació i la prospecció d’empreses en que s’aborden diversos aspectes com accions específiques amb les empreses per fomentar la contractació de les persones trans.

La segona de les guies, ofereix recursos a empreses i administracions per afavorir que els treballadors que volen iniciar una transició de gènere no abandonin la feina durant el procés. La guia pretén fomentar la inclusió de protocols de transició de gènere en les organitzacions, oferint eines per elaborar-los i aportar informació per saber com gestionar i acompanyar la transició de gènere de la persona.

Aquest material recull diversos aspectes per elaborar protocols de transició de gènere en el lloc de treball, com el moment en que es troba la persona treballadora en relació amb el seu procés de transició, la designació d’una figura de referència dins de l’organització o l’elaboració d’un pla de transició. En tots els casos l’objectiu és promoure que la persona prengui la decisió de com ho vol fer, vetllant per la seva comoditat i seguretat.

En l'elaboració de les dues guies han participat professionals vinculats a diversos àmbits de l’ocupació i de la igualtat de gènere i polítiques. A més, s’ha comptat amb la participació del propi col·lectiu i d’especialistes en la matèria LGTBIQ+ com Miquel Missé, sociòleg, consultor i formador en polítiques públiques per la diversitat sexual i de gènere.

La Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya està formada per més d’una cinquantena d’ajuntaments d’arreu de Catalunya, entre els quals l’Ajuntament de Barcelona, que impulsen polítiques en favor del col·lectiu. La xarxa treballa per fomentar que es garanteixin el respecte a la pluralitat d’expressions de gènere i a les diverses orientacions afectives i sexuals i la defensa de la igualtat; alhora que promou que les polítiques públiques incorporin, transversalment, la perspectiva de gènere i la diversitat LGTBIQ+ en les seves fases i els diversos àmbits competencials. A banda dels consistories, també en formen part els Consells Comarcals, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article