Condemna unànime de la societat catalana davant la violació d’una noia menor d’edat a Igualada

Entitats feministes es concentren arreu de Catalunya per demanar el fi de la violència contra les dones 


Aquest dimarts al vespre, les places de nombrosos municipis catalans recollien la tristesa i la ràbia davant la última agressió per violència masclista a Catalunya. La violació d’una noia de 16 anys a Igualada, que va aparèixer nua i inconscient la matinada de dilluns a un descampat prop d’un polígon industrial de la capital de l’Anoia, ha colpit de nou la societat catalana, que ahir va demanar a crits acabar amb aquesta xacra.  

Places plenes de llaços liles i pancartes amb lemes com ‘Volem caminar tranquil·les de dia i de nit’, o ‘De la por la ràbia’, on centenars de persones, convocades pels col·lectius feministes, ha reclamat que cap agressió quedi sense resposta. De moment, els autors de l'agressió continuen sense ser detinguts.

La plana major del Govern de Catalunya també s’ha sumat a la condemna. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat que cal recordar que no es pot apuntar a les dones com a responsables de la violència que pateixen. “No és culpa de les dones que són agredides, tenim dret a poder anar soles, acompanyades, begudes, a qualsevol hora o lloc sense ser agredides”, ha reclamat en una atenció als mitjans des de plaça Sant Jaume de Barcelona. Verge, acompanyada també del president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha sumat a la concentració convocada per entitats feministes per rebutjar l'agressió de la jove. La consellera també ha demanat als homes que es responsabilitzin del combat contra les violències i ha cridat els mitjans a no “revictimitzar”. “Tenim dret a viure lliures de violències masclistes”, ha conclòs. La Conselleria d'Igualtat i Feminismes ha posat a disposició de la víctima, de la seva família i del seu entorn els serveis de la xarxa especialitzada d'atenció i recuperació de les violències masclistes.

Alhora, la conselleria ha fet una crida perquè la “consternació social” que “avui sent la ciutadania”, que s'ha expressat a través de nombroses concentracions a les vuit del vespre a les places de nombrosos municipis, sigui “permanent”. I ha afegit: “No ens trobem davant un cas aïllat. El fet que cada dia tres dones denunciïn una agressió sexual a Catalunya no és digne d'una societat democràtica. Es tracta d'una vulneració constant dels drets humans de les dones, les adolescents i les nenes”.

Des de la conselleria també alerten que no s'acabarà amb la violència contra les dones “si no desterrem el patriarcat de tots els àmbits”. I això passa, afegeixen, perquè els homes “assumeixin d'una vegada per totes les responsabilitats individuals i col·lectives davant el masclisme i les violències masclistes”.

Alhora han recordat que les informacions que “promouen la revictimització” de les dones són “intolerables” i “incompleixen la legislació vigent”. En aquest sentit subratllen que els mitjans de comunicació tenen la “responsabilitat” d'informar “sense vulnerar el dret a la intimitat” de les dones agredides i “respectant sempre la seva dignitat, defugint del tractament morbós dels fets”.

Tres denúncies diàries per violació a Catalunya 

Cada dia es denuncien tres violacions a Catalunya però la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, ha alertat que la xifra oculta és “superior”. En declaracions a Catalunya Ràdio aquest dijous, Verge ha afirmat que per atacar l'arrel del problema és necessari eradicar les desigualtat quotidianes i ha apostat per un treball específic a les escoles.

En aquest sentit, ha assegurat que cal que els conceptes d'igualtat i l'educació en sexualitats entrin al currículum escolar amb més contundència i deixin de ser iniciatives “particulars” d'alguns centres o associacions de famílies. Verge ha insistit que la solució no passa perquè les dones restringeixin el seus moviments sinó per l'educació de nens, adolescents i homes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article