Crida als mitjans: cal tenir “especial cura” en les informacions sobre violència masclista contra els menors d’edat 

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya demana evitar el sensacionalisme i el dramatisme i les descripcions detallades


El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) recorda als mitjans de comunicació que cal tenir “especial cura” en les informacions sobre violència masclista contra menors d'edat.

Arran de la cobertura sobre la violació a una noia menor d’edat a Igualada la nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre, el CAC demana evitar el sensacionalisme i el dramatisme, tant en la forma com en el contingut, i les descripcions detallades, escabroses o impactants. Les recomanacions sobre com informar de la violència masclista demanen tractar-la com una violació dels drets humans contra la llibertat i la dignitat de les persones i mostrar que l'acte violent té conseqüències per als agressors. També proposen fer visibles les manifestacions de rebuig social que es produeixin.

En un comunicat, el CAC condemna l'agressió i recorda als mitjans de comunicació i als informadors que disposen de guies ('Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació' i 'Recomanacions per a una cobertura mediàtica de la infància i de l'adolescència amb enfocament de drets'), així com la legislació i els codis deontològics de referència.

Les recomanacions sobre com informar de la violència masclista demanen respectar el dret a la intimitat de les persones agredides i la presumpció d'innocència de les persones agressores. De forma particular pel que fa als menors d’edat, la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya prohibeix difondre el nom, la imatge o altres dades que permetin identificar les persones que apareixen com a víctimes, testimonis o inculpats en la comissió d'accions il·legals.

En aquest mateix sentit, les recomanacions sobre la cobertura mediàtica de la infància i l'adolescència amb enfocament de drets demanen respectar el dret a la privadesa, a la intimitat i a la pròpia imatge de l'infant i l'adolescent, així com a la protecció de les dades personals. En concret, demanen no difondre informacions aïllades que sumades permetin identificar la persona menor d'edat, encara que sigui en un entorn proper.

Aquestes recomanacions assenyalen que cal contextualitzar les notícies i recórrer a fonts expertes i recorden la necessitat de respectar i fomentar els drets, els interessos i el benestar dels infants i els adolescents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article