El Govern espanyol amplia la reproducció assistida a persones trans i la recupera per a dones lesbianes i sense parella

L’executiu del PP va excloure aquests col·lectius encara que comunitats com Catalunya van mantenir la prestació


La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha signat aquest divendres una ordre ministerial que amplia el dret a accedir a la reproducció assistida sufragada per la sanitat pública a persones trans amb capacitat de gestar i el recupera per a dones sense parella, lesbianes o bisexuals.

Segons el Ministeri de Sanitat, aquesta modificació dels criteris d'accés beneficiarà 8.500 dones a l'Estat espanyol. L'executiu del PP de Mariano Rajoy va restringir el 2014 l'accés a aquest tractament i va limitar-lo a dones heterosexuals amb problemes de fertilitat. La limitació va deixar fora dones sense trastorns de fertilitat, però que no tenen parella o són homosexuals.

Tanmateix, autonomies com Catalunya van mantenir la prestació. Ara, amb la revocació de l'anterior ordre del PP ja no serà discrecionalitat de les comunitats prestar aquest servei sinó que el finançament del tractament a aquests col·lectius s'haurà de garantir arreu de l'Estat espanyol.

El Govern espanyol ja va anunciar a mitjans de 2018 la voluntat de recuperar aquest dret a partir del primer semestre de 2019, però la nova ordre no s'ha signat fins ara. En l'acte de signatura, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha destacat que es tracta d'una “fita” basada en l'equitat, la diversitat i la igualtat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article