Nou impuls per materialitzar el Pacte Nacional de Salut Mental

El Govern crea al programa per aconseguir que Generalitat, municipis i entitats socials abordin la problemàtica de forma integral i coordinada


El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la creació del Programa per a l’elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental, que té l’objectiu d’impulsar i liderar les polítiques en l’àmbit de la salut mental i el benestar emocional d’una manera coordinada amb els departaments de la Generalitat amb responsabilitats sobre salut mental i benestar emocional, els governs locals i les entitats socials.

Es tracta d’impulsar un projecte on tots els actors implicats treballin de manera coordinada i col·laborativa, i que vagi lligat i en línia amb les directrius europees i les noves tendències mundials en salut mental.

El programa quedarà adscrit al Departament de la Presidència, des d’on se n’han d’assolir els objectius i finalitats i se n’han d’abordar les línies de treball. La seva durada serà de tres anys.

El Govern de la Generalitat, l’any 2010, va aprovar el Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions i l’any 2014 va acordar, de forma consensuada amb les entitats socials, un document de Priorització d’actuacions per al període 2014-2016, el qual va anar seguit d’un nou pla d’actuacions prioritàries per al període 2017-2019. Aquest pla ha de continuar amb unes noves estratègies 2021-2024, amb l’objectiu de facilitar línies d’acció coordinades i intersectorials i no interrompre la seva evolució.

A més, l’impacte de la pandèmia ocasionada per la Covid-19 en la salut mental i el benestar emocional de la ciutadania de Catalunya, han posat de manifest la necessitat de millorar el grau de coordinació i d’integració de tots els serveis d’atenció a persones amb problemàtica de salut mental repartits en diferents xarxes d’atenció, al mateix temps que cal reforçar l’atenció al benestar emocional amb una visió al llarg de la vida de les persones.

Per tot això, les estratègies del Pla integral 2021-2024 aniran orientades especialment a definir un Pacte Nacional de salut mental i benestar emocional. Això, segons el Govern, necessita un treball previ per analitzar l’estat de les diferents realitats en els àmbits sectorial i territorial i que prevegi tot un treball coordinat per arribar a definir, implementar i avaluar objectius estratègics i operatius, actuacions i projectes a mida, coordinats i que permetin compartir el coneixement generat, detectar les realitats específiques i aprofitar al màxim els recursos invertits, tasca que serà assumida des del Programa per a l'elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental que ha aprovat avui el Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article