La Taula del Tercer Sector celebra l’augment d’inversió social als nous pressupostos, però reclama polítiques estructurals

Malgrat expressar dubtes respecte a alguns detalls de la proposta, l’entitat reclama consens perquè s’aprovin els comptes


La Taula del Tercer Sector Social celebra l'augment de la inversió en polítiques socials que preveu la proposta de pressupostos del Govern de la Generalitat per al 2022, coneguda aquest dimarts, però adverteix de la necessitat de prioritzar les polítiques estructurals per sobre de la urgència. Així, l'entitat considera que l'executiu català s'hauria de centrar a millorar la qualitat del mercat de treball, l'accés a l'habitatge digne i assequible i la garantia d'uns ingressos mínims entre els col·lectius vulnerables. En aquest sentit, malgrat els dubtes inicials per la manca de coneixement d'alguns detalls del compte, la taula apel·la al Govern i a la resta de partits perquè es posin d'acord i els nous comptes tirin endavant.

D'entrada, l'ens que aplega més de 3.000 entitats socials catalanes ha celebrat que els nous pressupostos apostin per un reforç de les reserves pressupostàries destinades a polítiques socials, en ple context de crisi per la Covid-19. Entre aquestes mesures, es contempla una partida de 400 milions d'euros per a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), a més d'un pla pilot de quatre milions d'euros més per implementar una renda bàsica universal que es posaria en marxa el desembre de l'any vinent. En termes globals, de fet, el pressupost del Departament de Drets Socials experimentaria un creixement del 30,5% respecte als comptes del 2020 i arribaria fins als 3.869 milions d'euros. Aquestes xifres són considerades “una bona notícia” per la Taula del Tercer Sector Social.

Tanmateix, el col·lectiu puntualitza que encara els queden dubtes al voltant d'alguns detalls. Un d'ells és saber si els comptes recullen l'actualització de l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que no es revisa des del 2010, tot evitant que s'hi reflecteixi l'augment del cost de vida. Una altra de les qüestions que preocupa a les entitats és la concreció del pressupost que es destinarà a salut mental i a reducció de la bretxa digital.

La Taula del Tercer Sector Social apunta que actualment Catalunya registra les pitjors dades de pobresa de l'última dècada, amb una taxa de risc de pobresa i exclusió social que ja afecta una de quatre persones del territori català. Davant d'això, en un comunicat, l'entitat insisteix a reclamar que es prioritzin “les polítiques socials, a mitjà i llarg termini, profundes i transformadores que vagin a resoldre els problemes estructurals”. Sense aquest enfocament, es preveu que no s'aconsegueixi revertir la bossa de pobresa crònica del 20% que s'arrossega des de la crisi del 2008.

Per últim, alhora que es demana que les diferents formacions polítiques arribin a un acord com més aviat millor per blindar l'actual proposta, el sector social també reivindica el seu paper com a “aliat imprescindible” tant en la planificació com en el desenvolupament de les mesures en matèria social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article