Signat el conveni que permetrà que 35.000 llars vulnerables condonin el seu deute amb les elèctriques

El Govern aprova una despesa de 10,8 milions d’euros per pagar les factures de la llum impagades


El Govern ha aprovat aquest dimarts la despesa de 10,8 milions d'euros per condonar el deute de les famílies vulnerables que no van poder fer front a la factura de la llum entre els anys 2019 i 2020. L'executiu farà efectiu un primer pagament de 3,7 milions d’euros aquest mateix 2021, mentre que la resta s'abonarà entre els exercicis 2022 i 2023.

La mesura beneficiarà al voltant de 35.000 llars catalanes. L'abonament d'aquest import dóna compliment a l'acord signat entre el Govern i Endesa el març passat, que suposa la cancel·lació del deute acumulat per les famílies vulnerables amb les elèctriques. Pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest acord suposa “un pas molt important” en la lluita contra la pobresa energètica al país.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, plataforma que ha lluitat perquè aquest conveni tirés endavant, exigeixen que les famílies que veuran condonat el seu deute rebin a casa una carta on es confirmi la mesura.

L'acord s'emmarca dins la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. A banda de condonar el deute corresponent als anys 2019 i 2020, també s'eliminarà el deute generat entre 2015 i 2018.

En concret, Endesa es farà càrrec de la totalitat del deute generat entre 2015 i 2018, una quantitat que ascendeix a 23,7 milions d’euros. Pel que fa als anys 2019 i 2020, la Generalitat i l'empresa assumeixen a parts iguals el deute contret, que és de 21,7 milions.

En aquest sentit, Aliança contra la Pobresa Energètica s’ha mostrat sorpresa pel que anomenen un “ball de xifres” de les dades aportades per Endesa. Segons la plataforma no es corresponen amb les xifres declarades en el moment de la signatura del conveni, i Endesa ha sumat 6 milions d’euros al deute que diu que condona entre 2015 i 2018 i gairebé 400.000 € més del deute entre 2019 i 2020. “Aquest ball de xifres ens sembla una falta de respecte cap a les famílies vulnerables, una clara estratègia de la companyia Endesa per magnificar la seva imatge pública i una evidència de les opacitats i arbitrarietats amb les que actua”, han manifestat.

Competència de Drets Socials

D'ara endavant, la negociació amb Endesa i altres elèctriques passarà a ser competència del Departament de Drets Socials. Fins ara, la negociació anava a càrrec del Departament d'Empresa i a partir d'ara serà el departament encapçalat per Violant Cervera qui s'encarregarà d'arribar a acords amb les comercialitzadores.

Coincidint amb l'aprovació d'aquesta despesa, Torrent ha manifestat el seu desig de gaudir d'un mercat elèctric “on no es cobrin preus abusius a les famílies més vulnerables i a les empreses del país”. Pel conseller, l'entorn hauria de “protegir els drets dels més vulnerables” i, alhora, “permetre a les empreses desenvolupar-se amb igualtat de condicions que la resta d'Europa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article