Nou model de finançament i de treball per als equips d'atenció a la infància

Els EAIA són bàsics per detectar situacions de maltractament


El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha acordat amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) un nou model de finançament i de treball pels Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA). La consellera Carme Capdevila va explicar ahir que el document de Bases dels EAIA incorpora, com a novetats, els conceptes bàsics de la Llei de serveis socials del 2007 i de la nova Llei de drets i les oportunitats de la infància i l'adolescència, com la distinció entre situació de risc i desemparament i defineix els objectius i funcions dels serveis dels EAIA adaptats al nou marc legal.

El document acordat estableix indicadors comuns de riscs i de desemparament i nous protocols d'actuació i de coordinació dels EAIA, dels serveis territorials de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) i dels serveis socials de primària, així com també pretén posar l'accent en el treball amb la família perquè es recuperi de la situació que l'ha dut a perdre la tutela dels seus fills o filles. El document de bases dóna especial importància a aquelles actuacions de diversos agents que permetin que el desemparament del menor duri el mínim temps possible.

A banda, la consellera d'Acció Social i Ciutadania també ha signat amb l'ACM i la FMC un nou model de finançament dels serveis especialitzats d'atenció a la infància i l'adolescència. El nou model representa per aquest 2010 un increment de més del 3% respecte els 14 milions d'euros que s'hi van destinar el 2009. La gestió d'aquests serveis, destinats a la protecció dels menors en situació de risc, es troba delegada als ajuntaments i als consells comarcals, tot i que el seu finançament correspon a la Generalitat de Catalunya. El nou finançament serà més equitatiu entre els EAIA.

Els EAIA estan formats per diversos professionals com psicòlegs, pedagogs, assistents socials i educadors socials que atenen menors amb risc social. A tot Catalunya hi ha 48 equips especialitzats en situacions de risc d'infants i adolescents i la seva actuació és fonamental per a la detecció de situacions de maltractament. Quan es detecta un cas de risc es fa un estudi de la situació del menor i de la seva família i es proposa una mesura: treballar amb l’infant dins la pròpia família, ingressar a un centre, cercar una família d’acollida o ser proposat per adopció.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article