El tercer sector alerta que l’economia de les entitats està extremadament tensada per la lentitud de la Generalitat

Les organitzacions estan avançant 65 milions d’euros perquè encara no han rebut el finançament corresponent


La Taula d'entitats del Tercer Sector Social ha alertat que la situació econòmica de les entitats està “extremadament tensada” per la “lentitud” burocràtica de la Generalitat.

Aquesta plataforma ha assegurat que el sector està avançant 65 milions d’euros perquè encara no han rebut el finançament per a projectes i activitats desenvolupades aquest any i, fins i tot, algunes subvencions resoltes el 2020. La Taula ha afirmat que el finançament és clau no només per a la sostenibilitat i estabilitat de les entitats sinó també per als usuaris que reben els serveis. La situació s'arrossega des de fa anys i ha empitjorat amb la pandèmia, afirmen. La Taula ha criticat també la inseguretat jurídica del sector davant les normes que regulen les subvencions.

En aquest sentit, ha expressat la preocupació amb que viuen les entitats el fet que l'administració forci al límit el calendari de les convocatòries de subvencions, resolucions i cobraments. Aquesta situació ha anat empitjorant al llarg dels anys fins a l'actual, que és el més preocupant, asseguren.

La Taula ha posat sobre la taula que les subvencions responen a un model que no s'ajusta a la realitat, ja que les necessitats socials no són puntuals sinó que es mantenen en el temps. Els ingressos públics representen una mica més de la meitat del total d'ingressos de les entitats i d'aquest finançament, les subvencions representen la meitat.

Entre els exemples que aporta l'organització, hi ha que al novembre encara no ha sortit la resolució definitiva del 2021 de les subvencions per a projectes i activitats a entitat en l'àmbit de les polítiques socials, per valor de 29 milions d’euros. Tampoc ha sortit la convocatòria per als 33 milions en subvencions en l'àmbit social a càrrec amb l'assignació de l'RPF.

Davant d'això, ha reclamat que a curt termini es resolguin aquestes situacions i ha demanat que, de manera urgent, la Generalitat creï un grup de treball mixt amb el tercer sector per treballar millores en el sistema de finançament de les entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article