Un programa empodera 75 veïnes de Barcelona en situació de precarietat i millora la seva situació laboral i social

La iniciativa permet identificar situacions de violència i que les participants decideixin emprendre accions


El programa 'Dones Amunt' de l'Ajuntament de Barcelona ha atès des del febrer 75 dones en situació de precarietat dels barris del Poble-sec, Trinitat Vella, Zona Nord, Besòs i Roquetes. El projecte busca acompanyar aquestes dones en el seu procés d'empoderament personal, enfortint les seves capacitats, la seva autonomia i autoritat per impulsar canvis i transformar així la situació en què viuen.

Al final d'aquesta edició s'ha reduït en un 36% el nombre de dones que no tenien feina i s'ha incrementat en un 37% el de les que es troben ocupades. A més, gairebé un 43% ha millorat la seva situació laboral i 13 dones han iniciat un procés d'emprenedoria. D'altra banda, el 84% de les participants asseguren que la seva autoestima ha millorat.

Altres dades del projecte revelen que s'ha passat de 12 a 21 dones amb ingressos suficients per arribar a final de mes i el 66% ha passat de no tenir cap ingrés a tenir-ne de propis. Gràcies al treball transversal i al suport emocional sobre la importància de l'autocura i de disposar de temps personal, més del 74% ha començat a dedicar-se més temps a elles mateixes.

En l'àmbit formatiu, durant el desenvolupament del projecte, el 46% de les dones ha iniciat algun tipus d'acció com cursos d'idiomes, d'informàtica, d'habilitació o formació professional. El 33% ha iniciat accions per millorar la seva situació administrativa, com per exemple, la vinculació a recursos i entitats, o la recerca d'un assessorament legal.

El projecte s'ha dividit en 28 sessions grupals i 9 individuals entre febrer i octubre. Un equip de professionals de l'àmbit del gènere i de les violències ha conduït als grups i ha acompanyat les dones en el desenvolupament dels seus plans d'acció personals. Durant aquests nou mesos s’ha treballat, d’una banda, la presa de consciència i l’anàlisi de les diferents variables que afecten i condicionen la pròpia situació de precarietat a través de la reflexió col·lectiva; i de l’altra, la promoció de l’autonomia i la participació social i política de cada dona vers el seu propi procés. A més, en aquesta edició, s'ha comptat amb la participació de dones mentores que havien participat en edicions anteriors.

Violència masclista

Un total de 47 participants pateixen o havien patit algun tipus de violències masclista. D'aquestes, al principi només 25 reconeixien i identificaven aquesta violència. Després d'un treball de reconeixement i identificació, la xifra ha augmentat a 44 dones. D'aquestes, gairebé el 55% ha iniciat accions per donar resposta a la seva situació, com buscar suport psicològic o jurídic o la separació emocional de l'agressor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article