Torna el projecte Lliures amb una nova convocatòria per donar suport econòmic a entitats socials 

La iniciativa, promoguda per Òmnium, ECAS i Coop57, té com a objectiu combatre la desigualtat


Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) i Coop57 han obert una nova convocatòria de captació de fons solidaris per a la nova fase del projecte Lliures. Segons les entitats, la campanya es torna a posar en marxa en un moment “delicat”, quan quasi dos milions de persones ja viuen en risc de pobresa a Catalunya. 

Davant d'aquesta situació de vulnerabilitat creixent, agreujada per la crisi de la Covid-19, les tres entitats han tornat a posar en marxa la iniciativa que donarà suport a una desena d'entitats de caràcter social d'arreu del país per iniciar les seves activitats o tirar-les endavant, tant des del suport econòmic com també la xarxa social.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha fet una crida a “enfortir la xarxa solidària” del projecte, remarcant que cal una “força emancipadora” per tirar endavant un veritable canvi. Des de Coop57, David Fernàndez ha subratllat que el valor de la iniciativa són els “gestos quotidians”, així com “els projectes arrelats” que ja transformen i prefiguren “el país que voldríem”.

També Teresa Crespo, membre de la Junta Directiva d'ECAS, ha recordat que “la crisi de la pandèmia ha accentuat la situació vulnerable d'una bona part de la ciutadania", avançant cap al "col·lapse institucional i la insuficiència evident de les polítiques públiques”.

Hi ha unes 3.000 persones implicades i ara el col·lectiu fa una crida per arribar a més gent. Es pot fer una aportació econòmica puntual, o participar d’una manera estable en aquest fons econòmic, democràtic, autogestionat i transparent que acompanya projectes socials transformadors.

El mes de febrer vinent es faran públiques les bases per a les entitats, i es resoldrà la convocatòria entre els mesos de juny i juliol del 2022, per tal que ja puguin començar a treballar. Com en les anteriors convocatòries, els fons recaptats es destinaran a donar suport a projectes socials que donin resposta a aspectes vinculats a l'emergència social, com ara la pobresa cronificada, l'exclusió agreujada per l'atur, la infància en risc, el dret a un habitatge digne, i l'emergència alimentària o de necessitats bàsiques.

L'emergència s'accentua a Catalunya

La situació de pobresa i vulnerabilitat viu moments crítics. Després del daltabaix que va suposar la pandèmia, el nombre de persones que viuen al llindar de l'exclusió social es manté en xifres molt preocupants. Un de cada quatre catalans segueix en risc de pobresa i exclusió, segons la Taula del Tercer Sector, i la situació s'agreuja en el cas de la població menor de 16 anys, ja que aquesta xifra s'enfila a més del 35%, tal com alerten entitats com Save the Children Catalunya.

L'impacte es fa notar especialment en el col·lectiu femení, ja que més del 27% de les dones catalanes es troben en situació d'exclusió social. En el seu conjunt, quatre de cada deu catalans té problemes per arribar a final de mes, segons recull l'Informe Foessa, i tres de cada deu pateixen dificultats per accedir a un habitatge a Catalunya. D'entre aquests últims, 53.000 persones no estan tenint accés, avui dia, a una llar digna, segons la Fundació Arrels.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article