L’Atenció primària, clau en el cribratge d’alcohol per sensibilitzar, prevenir i detectar el consum de risc

L’OMS adverteix que un consum mínim d’alcohol causa el 4,3% dels càncers a Europa

La Setmana de sensibilització mobilitza tot l’àmbit comunitari sota el missatge ‘L’alcohol, responsabilitat de tothom’


El consum d’alcohol és un problema important de salut pública, amb un gran impacte en la càrrega de morbi-mortalitat a Europa. Segons un informe sobre alcohol i càncer de l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2018 uns quatre milions de persones van patir càncer a Europa, dels quals el 4,3% va ser causat pel consum d’alcohol, que equival a un total de 180.000 casos (70.000 en dones i més de 110.000 en homes). S’ha evidenciat que el consum de qualsevol classe de beguda alcohòlica pot causar càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de laringe, colorectal i de mama en dones, sent l’etanol el principal component carcinogen.

Malgrat aquestes dades, l’alcohol s'ha associat a certes propietats beneficioses, i se'l vincula com un bon aliat en moments d'angoixa o estrès. El seu efecte inicial estimulant es relaciona amb situacions socials, de festa i diversió, fins al punt que en el confinament per la Covid-19 alguns hàbits com prendre cervesa o vi es van continuar produint de forma virtual. En aquests moments el consum d'alcohol continua sent notícia. Amb el tancament de locals i zones d'oci el jovent va buscar espais per reunir-se amb les seves amistats i els mitjans de comunicació tornen a fer ressò de botellots, tot i que s'ha de dir que no estaven desapareguts del tot. “El fet d'estar tancats bars i restaurants ha causat una disminució de consum d'alcohol a tot Europa. En l'àmbit individual, algunes persones que sortien molt abans del confinament ara beuen menys. El que sí que ha augmentat ha sigut l'ús de pantalles”, comenta Joan Colom, el subdirector de Drogodependències del Departament de Salut.

El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de Drogodependències, promou la VIII Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d'alcohol que s'inicia aquest 15 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial sense Alcohol. Enguany el lema de la setmana ‘Beure menys alcohol, la teva altra vacuna’ té l'objectiu de sensibilitzar la població en relació amb els beneficis que comporta ingerir menys begudes alcohòliques. “La campanya transversal es diu ‘L'alcohol és responsabilitat de tothom’, i analitzem tots els punts de vista, des dels familiars, fins al venedor que venen a menors d'edat. Aquest és un compromís real i efectiu enfront del problema”, explica el subdirector.

Des de Drogodependències, i a través d’aquesta campanya es posa a disposició de tots els agents els diferents materials i eines de suport. “Aquests productes es poden baixar a través de la web”, aclareix Colom.

Dades del consum d’alcohol a Catalunya

L'alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències. L'any 2020, el 41,4% dels inicis de tractament van ser motivats per l'alcohol, amb una edat mitjana de 47 anys. El 72,8% són homes i, de mitjana, triguen 26 anys a demanar tractament des de l'inici del consum. Més de la meitat de les urgències hospitalàries de 2020 relacionades amb el consum de substàncies van ser incidents relacionats amb l'alcohol. Els més freqüents es donen en homes de 41 a 60 anys. En menors de 18 anys, el 55% van ser noies.

L'alcohol és també la substància més consumida a Catalunya, segons dades de 2019, el 8,9% de les persones entre 15 i 64 anys (14,6% en homes i 3% en dones) en beuen cada dia i només un 7,5% es declara abstemi. A més, el 8,7% de la població en aquesta franja d'edat (11,8% en homes; 5,5% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 13,2% (18% en homes; 8,3% en dones) reconeix haver fet una ingesta elevada de begudes alcohòliques, de cinc o més en homes i quatre o més en dones, en només dues hores, fet que es coneix com a bringe drinking.

Entre les persones joves de 14 a 18 anys aquestes formes de consum estan més esteses. El 28,5% (25,5% en homes; 31,2% en dones) s'ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 32,5% (29,2% homes; 35,5% dones) ha fet almenys un episodi de bringe drinking durant l'últim mes, que sovint va acompanyat d'altres substàncies, especialment cànnabis. “La demanda per tractament d'alcoholisme és d'un 41,4%. És important remarcar que ha disminuït un 20% el total d'inicis de tractament de drogues en general per la Covid-19”, afirma Joan Colom.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article