Els pressupostos d’Educació apunten a baixar la ràtio a infantil

El departament destinarà 90 milions d’euros a garantir la gratuïtat de l’educació dels infants de 2 a 3 anys


El Departament d'Educació destinarà un total de 56,8 milions d'euros a baixar la ràtio als centres públics d'educació infantil i primària, passant d'aquesta manera dels 25 alumnes per aula als 20. Així ho ha explicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha avançat que la mesura començarà el curs vinent, 2022-2023, a Infantil-3 (I3), i per tant, els primers infants que es beneficiaran d'aquesta mesura són els nascuts el 2019. Més enllà de la reducció de ràtios, les altres principals partides del nou pressupost es destinaran a la gratuïtat progressiva de l'etapa 0-3, l'escola inclusiva, el desplegament del Pla d'educació digital, el Pla de millora de les oportunitats educatives, i la formació professional, entre d'altres.

El titular d'Educació ha assegurat que aquesta la reducció d'alumnes per aula s'aplicarà de forma continuada durant tots els cursos, de manera que “en nou anys totes les escoles del país tindran classes de màxim 20 nens i nenes a tots els cursos”. Això implica, al seu torn, que s'incrementin els grups, fet que suposarà la contractació de 1545 professionals i l'increment de més de 450 grups nous, prop d'un 20% més. “Reduir les ràtios és una mesura que canvia el paradigma de les polítiques educatives i que contribueix enormement a la transformació del sistema educatiu. El sistema educatiu del 2030 tindrà més centres, menys alumnat per aula i més professorat. I aquesta transformació comença ara”, ha afirmat.

Un pressupost de 6.681 milions d’euros

El pressupost del Departament d'Educació per al 2022 és de 6.681 milions d’euros, fet que suposa 1.009 milions més que el pressupost de 2020, un increment del 17,8%. De fet, es tracta de la partida més elevada de la història del Departament d'Educació, i la segona més alta dels departaments del Govern. “L'escola és la primera —i molt probablement l'única— institució igualadora a la qual tenen assegurat l'accés els infants i joves més vulnerables”, i és per això que els pressupostos “aposten per dotar d'un increment de recursos molt important per al sistema educatiu", ha remarcat Gonzàlez-Cambray.

La partida principal, que correspon a personal, és de 3.835 milions d’euros, fet que representa més de la meitat del pressupost total del Departament. Es preveu un creixement de 952 dotacions de personal docent i 93 dotacions de personal d'administració i servei i personal d'atenció educativa.

Gratuïtat d’Infantil-2

El curs vinent es destinaran 90 milions d’euros a garantir la gratuïtat de l'educació als infants de 2 a 3 anys (i2) com a mesura per afavorir l'aprenentatge, la socialització, la conciliació laboral de les famílies i per lluitar contra el despoblament dels entorns rurals. La incorporació progressiva de l'educació infantil als ensenyaments gratuïts permetrà assolir un sistema d'educació bàsica de 0 a 18 anys sostingut amb fons públics.

Gonzàlez-Cambray ha remarcat que “la gratuïtat del 0-3 excedeix l'àmbit de l'educació; suposa un canvi de paradigma. És un canvi disruptiu, no només pel sistema educatiu sinó pel mateix funcionament de la societat. Una transformació que des del Departament d'Educació ens hem proposat d'aconseguir de forma progressiva i amb el consens de tots els actors implicats. L'etapa inicial de l'educació de l'infant és una prioritat per aquesta legislatura”.

Aposta per la inclusiva

Per altra banda, el Departament d'Educació ha incorporat una partida de 38 milions d’euros per cobrir les despeses dels alumnes vulnerables escolaritzats en centres públics i concertats. El conseller ha destacat que fins ara no existia una dotació especifica per cobrir les despeses de l'alumnat vulnerable per motius econòmics escolaritzat en centres públics i privats. Ha defensat que els 38 milions d’euros que s'hi destinen en el pressupost del 2022 han de permetre cobrir els alumnes que s'incorporen al sistema però també a “molts” dels que ja hi són.

A més, el pressupost contempla també una partida de 22,4 milions d’euros per avançar en la implantació del pla de millores educatives, que es va posar en marxa amb la pandèmia. La partida de beques menjador creix en 36,6 milions d’euros respecte al 2020 amb un pressupost global de 174 milions d’euros, tot i que és una partida oberta.

En l'àmbit del pla d'educació digital, hi haurà una inversió de 246,8 milions d’euros per continuar avançant en la connectivitat als centres, la distribució de dispositius de 5è de primària a segon d'ESO i el desplegament de Wifi i fibra òptica.

D'altra banda, es destinaran 32 milions d’euros més en escola inclusiva per incorporar 278 nous professionals a centres públics i concertats. Del total, 171 seran docents i 107 d'atenció educativa. A més, Gonzàlez-Cambray ha anunciat que de cara al curs vinent es canvia el model de monitoratge per millorar l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials. Amb el nou model de monitoratge i l'increment de nou milions en el contracte de monitors respecte l'anterior contracte, s'augmentarà unes 22.000 hores/setmanals de servei de monitors.

El conseller ha detallat també 12 milions d’euros en l'àmbit de la salut emocional, que han de permetre la incorporació de 101 professionals; i una inversió de 169,4 milions d’euros, 80 més, per renovar equipaments, entre d'altres.

Barracons

En la compareixença a la Comissió d'Educació del Parlament per explicar el pressupost del Departament, un dels punts mencionat per diversos grups de l'oposició ha estat el miler de barracons que actualment hi ha en escoles i instituts de Catalunya. En resposta a aquests grups, Gonzàlez-Cambray ha matisat que si els darrers dos anys no s'ha retirat cap mòdul prefabricat ha estat per donar més espai als centres durant la pandèmia.

A més, ha augurat que en set anys pràcticament s'eliminaran tots els mòduls, uns 700 de 1.000. De fet, ha indicat que les obres ja encarregades preveuen la retirada de 330 mòduls.

L'oposició veu el pressupost “insuficient”

La majoria de grups han valorat positivament l'augment de pressupost del Departament però alguns, com la CUP, En Comú Podem o el PPC també han coincidit a destacar que és “insuficient”. De fet, el PSC, el PPC o Vox han retret que no s'arribi al 3% del PIB quan la llei estableix que la despesa educativa s'ha de situar a l'entorn del 6% del PIB.

Una altra línia dels pressupostos esmentada per bona part dels grups ha estat la gratuïtat de P2, que tots han vist amb bons ulls, tot i que la CUP i els 'comuns' han demanat que s'estengui a tota l'etapa 0-3. Per altra banda, Cs i PP han destacat la importància que els centres privats comptin amb subvenció per no veure's abocats a “la inviabilitat econòmica”.

Sobre les ràtios, part de l'oposició ha preguntat al conseller si suposaria tancar grups, un fet que ha negat. D'altra banda, i interpel·lat per la CUP, ha assenyalat que el pla preveu que en els anys vinents també es redueixi el nombre d'alumnes a les aules de secundària, de 30 a 25 alumnes. Tot i això, ha admès que no podrà ser una realitat el curs vinent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article