Una desena d’equips multidisciplinaris aproparan l’atenció als joves amb trastorns mentals complexos

Salut posa en marxa aquest servei de professionals que aniran a l’entorn social dels pacients per atendre’ls i així evitar que aquests hagin de desplaçar-se fins als serveis


El Departament de Salut ha posat en marxa una desena d'equips guia per atendre joves de 12 a 25 anys amb trastorns psicopatològics greus i amb atenció complexa. Aquests equips estaran formats per quatre professionals, però de cinc disciplines: psicòlegs, psiquiatres, infermers, treballadors socials i educadors socials. La idea principal és apropar-se als joves, ja que aquests presenten situacions complexes més enllà de la problemàtica mental, així com problemes per acudir als serveis. Per això, aquests professionals aniran “al carrer, al bar”, al domicili o allà on el pacient estigui. D'altra banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat 54 equips més a partir del 2022 per atendre altres pacients amb crisis agudes.

El president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, Joan Vegué, ha explicat que era necessari posar en marxa nous dispositius per atendre un col·lectiu que no acostuma a vincular-se amb el sistema que l'ha d'atendre. Ha afegit que també es busca fer una atenció “centrada en la persona” evitant precisament que les persones hagin d'anar als serveis i fent que aquests vagin a les persones. “Anirem al bar, al carrer, a un centre... utilitzant la família, però també els amics per aconseguir que comencin realment una trajectòria terapèutica”, ha detallat.

A més, aquests equips plantegen la idea d'interrelació entre departaments, ja que s'allunyen d'un abordatge només des de la salut mental. La directora d'un dels equips guia i psiquiatra infantil-juvenil, Àrea Autet, ha fet autocrítica i ha reconegut que fins ara aquests joves no havien estat atesos com necessitàvem perquè l'abordatge s'havia compartimentat.

Una comissió territorial operativa serà l'encarregada d'analitzar els casos que els hi arribi. Cada equip portarà entre 20 i 25 pacients a la vegada. Autet ha destacat que l'objectiu és treballar amb la persona el temps que faci falta fent un acompanyament, però no crear una dependència, de tal manera que aquesta persona recuperi el seu projecte de vida.

Tant Vagué, com Autet i com Argimon han volgut diferenciar el col·lectiu al qual es dirigeixen aquests equips, joves amb complexitat greu, dels problemes que ha generat la pandèmia. Vagué ha reconegut que ha augmentat la incidència de problemàtiques de salut mental, com trastorns de la conducta alimentària o intents de suïcidi, però ha afegit que ja s'hauria arribat al màxim i no continuarien creixent. Ha afegit que, si hi ha problemes de llistes d'espera, s'han d'anar resolent.

En aquest sentit, Autet ha demanat no confondre els problemes mentals amb l'afectació en el benestar emocional conseqüència de la pandèmia. Aquesta psiquiatra ha reconegut que seria un error que tot es pretengués derivar a la salut mental i ha cridat la societat a ser conscient que hi ha problemes que són socials.

52 equips per tractar altres problemes

Seguint aquesta idea dels equips guia, Argimon ha anunciat que en els pròxims quatre anys se'n posaran en marxa 52 més que tindran característiques similars als presentats aquest divendres, però que es dirigiran a altres col·lectius. Entre aquests, ha mencionat persones amb trastorns d'ansietat o intents de suïcidi, amb els que es planteja també una atenció multidisciplinària, des d'una visió integradora, però dirigida a una atenció de crisis aguda. Per això, aquesta es faria amb entre dues i tres visites a la setmana durant dos o tres mesos. El conseller ha anunciat que aquests equips es posaran en marxa a partir de l'any vinent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article