Un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic d’Internet i les xarxes socials

El 42% ha rebut missatges eròtics o sexuals i un de cada cinc pot haver patit ciberassetjament, segons un informe d’Unicef


Un de cada tres adolescents a Espanya fa un ús problemàtic d'Internet i les xarxes socials i un de cada cinc podrien estar enganxats als videojocs, segons l'informe L’impacte de la tecnologia en l'adolescència. Relacions, riscos i oportunitats que ha presentat avui UNICEF Espanya.

L’estudi d'Unicef recull les opinions de més de 50.000 estudiants de l’ESO, dels quals el 90,8% es connecta a Internet cada dia o gairebé cada dia. Si bé reconeixen que la xarxa els pot fer sentir alegria (96,9%), relaxació (81,6%) o diversió (78,9%), de l’informe també se’n desprenen dades preocupants.

La tecnologia té indubtables oportunitats per als individus, però també riscos, entre ells l'exposició dels infants a les xarxes des de petits. “No podem perdre de vista els riscos que pot comportar un ús indegut d’Internet, xarxes socials i videojocs si es produeix una exposició en edat primerenca i sense acompanyament”, ha afirmat Gustavo Suárez Pertierra, president d’UNICEF Espanya. En l'informe es mostra la problemàtica i es plantegen recomanacions per a les indústries, governs i famílies. “Tots som responsables de l'ús de les tecnologies dels adolescents i infants”, explica Suárez Pertierra.

En l'estudi es planteja com educar, en un món on la tecnologia ja és imparable. “La tecnologia ha tingut un impacte molt gran en la pandèmia, per això és obvi que la tecnologia ha d'estar i no podem viure sense ella. Són necessàries dades que ens mostrin què ens està passant amb la tecnologia, i quin impacte pot tenir en l'àmbit emocional. El 31,6% dels adolescents inverteix moltes hores diàries, el 98,5% està registrat almenys en una xarxa social i el 61,5% té un perfil blanc controlat pels seus pares”, declara Antonio Rial, professor titular de Psicologia de la Universitat de Santiago de Compostel·la, i responsable de l’estudi.

“La responsabilitat és de tots”

Amb els resultats de l'informe es mostra la necessitat de generar referents i pautes per als joves. “Vivim en un canvi d'era, aquests canvis han d'enfocar-se en els humans, oferint una millor qualitat de vida. És necessari un pacte entre el sector privat, el sector educatiu i el sector privat. És fonamental vincular-se amb la indústria tecnològica per a poder aconseguir una tecnologia sana en privacitat i drets dels infants”, ha explicat Fernando Suárez Lorenzo, president del Consell General del Col·legi d'Enginyeria Informàtica.

La indústria tecnològica té la capacitat de crear mecanismes en l'ús de privacitat que garanteixin que les dades i imatges s'utilitzin correctament. Però segons els resultats de l'estudi encara existeixen riscos. “Hem de continuar treballant, per això decidim fer aquest informe, tots hem de ser conscients que hi ha riscos i cal saber atallar-los”, manifesta Carmen Molina, directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'UNICEF Espanya. 

En definitiva, i a la vista dels resultats de l'informe, la lluita contra l'assetjament escolar i el ciberassetjament ha de ser una prioritat. És necessari també prendre mesures per a reduir les preocupants xifres de sexting, contacte amb desconeguts o possibles casos de grooming , així com abordar l'ús problemàtic de les xarxes socials i possibles addiccions a videojocs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article