El robot de cures que atén a gent gran que viu sola arribarà a cent noves llars de Barcelona

Impulsat per l’Ajuntament, l’ARI II amplia la fase pilot després d’haver-se testat amb una desena de persones


El robot ARI II, que aten a gent gran i dependent de Barcelona, arribará a cent noves llars els propers tres anys. Així, l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, ha decidit ampliar la fase pilot d’aquest projecte, que ja ha estat testat durant l’últim any amb una desena de persones grans que viuen soles a casa seva. 

A més, l’ARI II incorpora noves prestacions, més avançades i millores notables en la seva mobilitat en comparació amb el seu predecessor. Així ho ha explicat l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mobile World Capital Barcelona, durant la presentació del nou model d’Assistent Robòtic Intel·ligent (ARI), aquest dimecres en el marc de l’Smart City Expo World Congress.

L'ARI II té una alçada d’un metre, una amplada de 35 centímetres i pesa 12 quilos. La nova versió és capaç de desplaçar-se per tota la casa, amb una autonomia de  vuit hores aproximadament. A banda, està dissenyat per fer un seguiment de la persona, detectar i esquivar obstacles, reconeixement facial i de veu, una pantalla interactiva tàctil i la possibilitat de carregar el mòbil sense endoll. Igualment, incorpora una major capacitat d’interacció amb la persona usuària (en català o castellà) i es pot integrar amb d’altres aplicacions, com per exemple la possibilitat de subministrar notícies d’interès, ser dirigit de manera remota pels familiars o persones cuidadores, o bé fer videotrucades.

El robot arribarà a unes cent llars entre els anys 2022 i 2024, i passarà un període de dos mesos a cadascuna, en una extensió de la prova pilot que ja ha començat a casa de la primera persona usuària.

Fins ara, la primera versió del robot ARI s’ha provat en una desena de llars de persones grans o dependents que vivien soles. Els resultats preliminars obtinguts mostren la capacitat d’aquest giny per millorar la qualitat de vida de les persones usuàries que, sense reduir el suport o els serveis personals que puguin estar rebent, incorpora elements d’intel·ligència artificial configurables segons les necessitats específiques de cada persona.

El projecte va sorgir en el marc de l’aliança 5G Barcelona i la convocatòria del repte ‘Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia’ llançada per la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Fins ara la MWCapital hi ha invertit 125.000 euros i durant els propers tres anys l’extensió de la prova pilot comptarà amb una inversió de 150.000 euros per part de l’Ajuntament i 125.000 euros més per part de la MWCapital.

Detectar casos d’urgència sobrevinguda

El potencial de l’ARI passa perquè, lluny de substituir cap dels serveis personals actuals que cada persona pugui rebre, el robot pot ajudar a detectar amb rapidesa situacions d’urgència sobrevinguda a dins de l’habitatge, com poden ser caigudes o accidents domèstics, així com ajudar a mantenir la pauta adequada de medicació o recordar dates d’interès, com pot ser una visita mèdica, per exemple, així com resoldre dubtes puntuals.

A la ciutat de Barcelona viuen aproximadament unes 350.000 persones de més de 65 anys i que 90.000 d’aquestes persones viuen soles, tot i que la previsió és que aquestes xifres augmentin progressivament durant els propers anys. Els diferents estudis fets fins ara constaten que el 90% d’aquestes persones grans volen quedar-se a casa seva el màxim de temps possible i no anar a una residència o a casa dels seus familiars. Instruments com l’ARI poden facilitar aquesta tasca, coordinant-se amb serveis específics que ja existeixen com per exemple el Servei d’Atenció a Domicili (SAD) o el Servei de Teleassistència Municipal, entre d’altres.

Amb l’ampliació de la prova pilot, l’Ajuntament de Barcelona vol disposar d’una base de dades més gran que permeti valorar de forma exhaustiva la possibilitat d’incorporar el robot a la cartera de serveis ja existent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article