Save the Children alerta sobre el suplici judicial que pateixen els infants víctimes d’abusos sexuals

Molts són obligats a declarar fins a quatre vegades i alguns processos s’allarguen fins a cinc anys


Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que se celebra aquest dissabte 20 de novembre, Save the Children torna a alertar en la seva nova anàlisi Els abusos sexuals a la infància a Espanya sobre la gravetat dels abusos sexuals que pateixen els infants, així com el calvari judicial al qual s’enfronten quan denuncien. Arreu de l’Estat espanyol, un 44,7% dels abusos sexuals a menors d'edat es produeixen quan aquests tenen entre els 13 i els 16 anys, tot i que l'edat mitjana en la qual comencen a patir abusos és molt primerenca, als 11 anys i mig.

“En la lluita contra la violència, la clau està en la prevenció. No obstant això, quan arribem tard, quan un infant ja ha patit violència, hem d'actuar protegint-lo, no vulnerant els seus drets d'una nova manera. Per incomprensible que sembli, la infància i l'adolescència no estan tenint processos judicials justos; revertir aquesta anomalia ha de ser una prioritat”, assenyala Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya. 

Pel que fa a l'agressor, l’organització indica que el 84% dels abusadors són coneguts, en major o menor grau, pels infants i joves. Entre els espais més comuns on es produeixen els abusos destaca l'entorn familiar, amb gairebé la meitat (49,5%) dels casos analitzats, sent la figura del pare la més freqüent.

Segons les dades del Ministeri de l’Interior corresponents al 2020, el 50% de les denúncies rebudes per abusos i agressions sexuals tenen com a víctima a un menor.  En total, es van presentar 5.685 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima a nens, nenes i adolescents. A Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any 2020 se’n van denunciar 1.129 casos. “Cal tenir en compte que aquestes dades són només la punta de l’iceberg. Estimem que només un 15% dels casos d’abús sexual arriben a denunciar-se”, insisteix Pérez.

Avui dia, el procés judicial que s’inicia és molt dolorós per a la víctima, ja que els infants han de passar per múltiples entrevistes, havent de narrar la seva experiència traumàtica davant diversos professionals, exposant-se a reviure l'abús, i perjudicar la credibilitat del seu testimoniatge per eventuals contradiccions. En la majoria dels casos, el procés comença en dependències policials o de la Guàrdia Civil, i continua amb proves pericials i una exploració per la Fiscalia. Save the Children assegura que els infants declaren de mitjana quatre vegades.

Un periple judicial

A més, segons l'anàlisi de l'organització, en gairebé vuit de cada deu casos no es va gravar el testimoniatge de la víctima —l'anomenada prova preconstituïda—, fet que evitaria que hagin d'acudir en persona al judici i reviure el trauma. “El sistema encara té greus mancances: la majoria de professionals de l'àmbit jurídic encara no tenen formació especialitzada en drets d'infància i en violència contra els infants, i queda molt per avançar en la creació d'espais amigables perquè la infància víctima de violència pugui prestar el seu testimoniatge de manera respectuosa”, conclou Pérez.

Pel que fa a la durada dels processos judicials, s'aprecia una millora respecte a anys anteriors: un 63% dels casos estudiats entre 2019 i 2020 no van durar més de dos anys, mentre que en el darrer informe publicat per Save the Children sobr el tema, en 2017, Ulls que no volen veure, la mitjana de la durada era de tres anys. No obstant això, actualment continua havent-hi processos que superen els cinc anys, fet que demostra que encara queda marge de millora.

En aquest sentit, l’organització considera urgent l'establiment d'estructures judicials i fiscals especialitzades en violència contra la infància que s'encarreguin de les causes penals per delictes comesos contra nens, nenes i adolescents. Així mateix, també creu fonamental crear una Fiscalia específica de violència contra la infància que participi en tots els processos on existeixin víctimes menors d'edat. Es tractaria d'una Fiscalia diferenciada a la de menors (protecció i menors infractors).

Un model de referència

L’organització considera un gran avenç el model Barnahus (Casa dels Infants), un espai amigable per a la infància on estan integrats els serveis socials, sanitaris, educatius, policials i judicials per atendre des de l’àmbit social i judicial als infants víctimes de violència sexual en un mateix lloc. Així, Save the Children considera que el sistema de justícia hauria d’adaptar-se a les necessitats i interessos de la infància integrant aquest model i unes estructures judicials especialitzades amb les realitats dels diferents territoris. 

Catalunya ha estat pionera en la implementació d’aquest model amb un projecte pilot a Tarragona i es preveu que en els pròxims anys se n’implementin fins a 13 arreu del territori català. “La Casa dels Infants és l'únic model d'intervenció integral en abús sexual infantil que ha demostrat la seva eficiència”, destaca Pérez. Des de la seva posada en marxa ara fa més d’un any a Tarragona, s’ha triplicat la detecció dels casos i s’ha millorat l’atenció que reben els infants víctimes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article