Els expedients d’estrangeria s’acumulen “a milers” a Barcelona

Entitats en defensa de les persones migrants denuncien els retards “il·legals” de la Subdelegació del Govern espanyol


Diverses entitats han demanat aquest dimarts que es resolguin ja els milers d'expedients d'estrangeria que s'acumulen a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, que incompleix els terminis establerts.

“Aquestes demores causen greus vulneracions dels drets de les persones migrades i generen conseqüències negatives a la dinàmica laboral i econòmica del país”, asseguren la Fundació Migra Studium, la Bayt Al-Thaqafa i la Fundació Servei Solidari. Les entitats recorden que la llei estableix un màxim de tres mesos per resoldre administrativament els expedients, però denuncien que la subdelegació acumula retards d'entre cinc i set mesos.  “La Subdelegació del Govern espanyol en Barcelona incompleix el deure de la disposició legal de forma reiterada i sistemàtica”, denuncien. 

En un comunicat conjunt de les tres organitzacions, recorden que l’article 103 de la Constitució espanyola afirma que l’administració deu actuar “amb ple sotmetiment a la llei i al dret”. “Més encara quan el compliment de la norma legal per part de l’administració depèn de l’exercici efectiu dels drets fonamentals de les persones estrangeres”. 

A més, asseguren que és recurrent que la persona estrangera rebi requeriments per aportar documents que ja van ser incorporats a les sol·licituds inicials. “Les conseqüències en les vides de les persones estrangeres d’aquests retards injustificables són sovint dramàtiques”, han alertat en un comunicat, on també es queixen de la manca de cites prèvies disponibles a les comissaries per aconseguir les targetes d'identitat, les dificultats per registrar sol·licituds telemàticament o la impossibilitat d'accedir a la via presencial.

Les fundacions han recollit diversos exemples, com el Mohamed (nom fictici, per preservar la seva confidencialitat), un home de Gàmbia que va presentar l'expedient fa més de sis mesos amb tota la documentació i explica que ara li han demanat que aporti papers que ja havia entregat. Li oferien un contracte de feina però l'ocupador ja no pot esperar més. Porta més de quatre anys a Catalunya i segueix sense poder regularitzar la seva situació administrativa.

També denuncien el cas de l’Hajar (nom també fictici), un home del Marroc que fa quatre mesos que demana una residència per raons humanitàries. “Tinc una malaltia greu i necessito continuar el tractament mèdic a Barcelona. Des de llavors estic esperant alguna notificació o resposta que reconegui els meus drets. Fins al moment, és com si el meu cas no existís”, lamenta. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article