El paper dels serveis socials a la Barcelona del segle XXI, a debat 

L’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona organitza una jornada per repensar l’atenció a les persones vulnerables


‘Repensar els serveis socials. Barcelona davant les crisis’, aquest és el títol d’una trobada que posarà sobre la taula quin paper juguen actualment els serveis socials a la ciutat de Barcelona. Impulsada per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, les jornades es celebraran el proper 2 i 3 de desembre a l’Auditori de l’ONCE, a Barcelona. 

Són moltes les preguntes què es volen posar sobre la taula durant aquesta trobada, que reunirà experts, acadèmics, i els professionals dels serveis socials per repensar quina ha de ser la seva funció, en un context com l'actual, on la crisi derivada de la Covid-19 ha agreujat la vulnerabilitat social de bona part de la ciutadania.

“Creiem que és un bon moment per debatre al voltant de quina és la funció dels serveis socials, quins són els reptes actuals i com podem generar propostes concretes i transformadores de forma col·lectiva i col·legiada”, apunta Sonia Fuertes, comissionada d'Acció Social de l'Ajuntament de Barcelona.

Un dels punts forts d'aquestes jornades són la diversitat de ponents que hi participen. Experts i consultors en serveis socials, acadèmics, administració i també els professionals que treballen en l'atenció directa, o que venen des del tercer sector o altres moviments, aportaran mirades diverses davant els reptes que s’han de resoldre. “Hem buscat una mixtura de veus i de mirades, i a cada taula també hem fomentat que es respecti la perspectiva de gènere. D'altra banda, també s'ha fomentat la diversitat de disciplines, de trajectòries i en la mesura del possible, certa diversitat generacional”, assegura Fuertes.

Quatre eixos des d'on repensar els serveis socials

Les jornades plantegen quatre eixos des d’on repensar la funció dels serveis socials i l’atenció a la ciutadania. En el primer, es buscarà analitzar com han de ser els serveis socials en l'actualitat i en el context de les grans ciutats. Aquest primer eix comptarà amb la ponència inicial ‘La funció dels serveis socials al segle XXI en el context urbà’, a càrrec de Margarita León Borja, professora de Ciència Política i investigadora de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i Miguel Laparra Navarro, professor de Política Social de la Universitat Pública de Navarra i coordinador del grup de recerca ALTER. També es buscaran més resposntes a la taula rodona ‘Reptes i contradiccions dels serveis socials al segle XXI’,  que comptarà amb ponents com Xavier Godàs, sociòleg i consultor a Estratègies de Qualitat Urbana o Núria Beltran, directora del Centre de Serveis Socials El Parc-Vila Olímpica de l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres.

Un segon eix girarà entorn les garanties dels drets socials, centrant el debat en què quan no existeix aquesta garantia de drets, afecta directament la vida de les persones, com és l'exemple dels ciutadans que no poden regularitzar la seva situació administrativa. En aquesta taula participaran, entre d'altres, Lucía Delgado, tècnica d'habitatge a l'Observatori DESC i experta en exclusió residencial, o Manuel Aguilar Hendrickson, professor de l'Escola de Treball Social i investigador a la Universitat de Barcelona.

Un altre eix que es tractarà durant les jornades són les violències que afecten les persones, i com aconseguir, des dels serveis socials, vides lliures de violències. Hi participaran, entre d'altres, Elena Sala Fernández, responsable del programa Dones Amb Llar del Centre d'Acollida ASSÍS, o Júlia Masip Serra, psicòloga al Centre de Serveis Socials Guinardó de l'Ajuntament de Barcelona.

L'últim eix de les jornades ‘Repensar els serveis socials. Barcelona davant les crisis’, girarà sobre com fomentar la innovació social dins dels serveis socials. Sota el títol ‘La innovació social com a motor de transformació’, sentirem les veus expertes de Lluís Torrens Mèlich: director d'Innovació Social a l'Ajuntament de Barcelona, o Marta Fabà Ortega, directora d'Estratègia i Nous Projectes a l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres.

Les jornades acabaran amb la ponència ‘Reflexions des de l'ètica envers el futur dels serveis socials’, impartida per Begoña Román Maestre, professora d'Ètica i investigadora a la Universitat de Barcelona. Així mateix, és la presidenta del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya.

L'Àrea de Drets Socials, amb aquestes jornades, busca un resultat “en clau de cultura organitzativa”, analitzant les possibilitats de l'atenció a serveis socials. “Vivim amb la contradicció i frustració d'haver de gestionar situacions de manca de recursos de la gent, quan nosaltres no som el sistema, i per tant, no podem procurar-les aquests recursos, com l'habitatge o l'aliment. Això genera frustració, perquè ets tu qui veu a les persones”, raona Sonia Fuertes. “Hem de veure la capacitat d'innovar i tornar a trobar el desig de quan vam escollir treballar amb les persones que es troben en situació de necessitat”, subratlla la comissionada.

Més informació al programa de les jornades aquí. Cal inscripció prèvia

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article