Barcelona obrirà un segon equipament per atendre víctimes de violència masclista

L’Ajuntament crea 44 noves places d’acollida per respondre a l’augment de la demanda


Barcelona obrirà un segon equipament per atendre víctimes de violència masclista. Així ho ha anunciat la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI a l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, que ha explicat que amb el nou equipament es vol desdoblar, ampliar i reforçar el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) a dones maltractades.

Actualment el servei té un únic punt d'atenció ubicat a Nou Barris i el segon equipament es vol obrir a l'esquerra de l'Eixample, en un intent de respondre a l'augment de la demanda, ja que entre gener i finals d’octubre del 2021 el SARA ha atès un 30% més de dones que durant tot el 2019. 

“Desdoblar ens permetrà tenir dos punts de referència a la ciutat, tenir més sales i millorar les condicions de les professionals i del servei”, ha dit Pérez en roda de premsa sobre l'ampliació del SARA. Segons ella, l'augment de les atencions està vinculat en part a un major coneixement per part de la ciutadania de l'existència d'aquest recurs municipal.

Les treballadores del SARA s'havien manifestat els darrers mesos per reclamar precisament més recursos i més espais per visitar dones i infants, ja que consideren que l'únic equipament del qual es disposa ara és insuficient. També havien exigit més places d'acollida per poder derivar-hi algunes de les dones ateses.

Noves places d'acollida

A banda de l'ampliació del SARA, l'Ajuntament ha aprovat crear més places d'acollida, ja que ara són totes plenes. En concret són 44 més per a dones víctimes de violència masclista i 11 més per a dones i homes víctimes de tràfic d'éssers humans.

Nuria Solà, responsable dels equipaments d'acollida, ha explicat que actualment hi ha 264 places i estan totes ocupades. A aquestes s'hi sumaran les 55 noves. La llista d'espera per accedir a un recurs d'allotjament és d'entre un i dos mesos però Solà ha matisat que cap es queda al domicili mentrestant, ja que en aquest cas es facilita l'estada en pensions. Actualment, prop de 48 dones estan allotjades en pensions.

A més de les 55 places que es crearan, també es contractaran 8 places noves en recursos d'acolliment amb entitats del tercer sector per a dones amb trastorn mental que pateixen violència masclista. 

Es tracta d'un servei d'acolliment temporal que acompanya a la dona en el seu procés de recuperació integral, abordant la doble problemàtica i preveient processos de descompensació psicopatològica. 

El servei també ofereix als fills o filles o als membres de la unitat familiar dependents de la dona un espai de protecció, acolliment, convivència, atenció socioeducativa, acompanyament i assessorament a diferents nivells.

Pérez ha indicat que el 2022 es dedicaran 6,4 milions d'euros només a finançar tots els dispositius d'acollida. A més, ha anunciat que s'està treballant per rehabilitar un edifici perquè el 2023 albergui habitatges d'acollida amb capacitat per a 20 dones en situació de violència masclista i els seus infants.

La tinenta d'alcaldia ha lamentat que el consistori estigui assumint “en solitari” el dispositiu d'emergències de la ciutat i ha interpel·lat en aquest sentit a la Generalitat, i més concretament a la conselleria d'Igualtat i Feminismes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article