CCOO presenta un recurs contenciós administratiu contra el sistema de provisió docent d’Educació

El sindicat qüestiona la legalitat del procediment i diu que l’autonomia de gestió de personal per part de les direccions no garanteix la igualtat d’oportunitats


La Federació d'Educació de CCOO ha qüestionat aquest dimarts la legalitat del sistema de provisió docent del departament d'Educació de Catalunya. Sostenen que l'autonomia de gestió de personal per part de les direccions dels centres públics “no garanteix” la igualtat d'oportunitats, així com els principis democràtics a l'hora d'accedir als llocs de treball. Per això, el gabinet jurídic del sindicat ha interposat davant dels Jutjats del Contenciós-Administratiu de Barcelona un recurs contra la resolució per la qual s'estableixen els criteris per a la utilització del procediment de selecció de candidats per part de les direccions dels centres.

Així mateix, CCOO no veu clar que els nomenaments dels docents interins s'hagin fet correctament i per aquest motiu requereix, mitjançant un registre al Consell de Govern de la Generalitat, que es deroguin els decrets on s'atorga una potestat de contractació a les direccions dels centres. De fet, denuncien que mentre la llei 14/2021 pretén “estabilitzar” els funcionaris interins, el departament promou “la inestabilitat i el treball precari”.

Des del sindicat, afirmen que el sistema d'accés actual no respecta els principis “d'igualtat, mèrit i capacitat” i que tampoc garanteix “la transparència ni la publicitat”. Paral·lelament, els canvis en la normativa de provisió de llocs de treball desencadenen “conseqüències molt greus” en detriment dels drets del personal docent.

Per exemple, tal com ha assegurat la responsable de la Federació d'Educació de CCOO a les comarques gironines, Ester Satorras, la situació actual pot repercutir en una sèrie de discriminacions directes, on es “contravenen els drets fonamentals de la persona treballadora”. Seria el cas de docents que exercien els drets derivats de la maternitat, personal en situació d'incapacitat temporal, professionals de més edat, que exercien funcions sindicals, o bé que —segons la direcció— no s'ajustaven al projecte del centre.

Paral·lelament, Satorras recorda que també hi ha efectes indirectes, com un efecte “domino” que es desencadena en el fet de donar places a docents sense experiència i sense seguir el número de borsa. Segons la responsable, el nombre de llocs perfilats actualment arriba a prop de l'11% (8.441 docents). Aquesta situació també pot generar una “alta competitivitat” amb un greu perjudici per a la comunitat educativa, denuncien des de CCOO.

D'altra banda, el sindicat ha recordat que durant el curs 2020-2021 de 43.728 docents “proposables”, un total de 10.654 “no s'adequaven” al perfil del centre. “No ens sembla de rebut que un de cada quatre professionals no sigui vàlid per a treballar en un determinat equipament, però sí que sigui per fer-ho en d'altres”, lamenta.

Per tots aquests motius, les CCOO van iniciar tota una sèrie d'actuacions jurídiques, entre les quals interposar un recurs contra la resolució 1852/2021 de l'11 de juny del departament d'Educació. La directora del gabinet jurídic, Carmen Perona, ha explicat avui que aquest ja s'ha admès a tràmit i s'ha fixat la vista oral del judici pel 23 de març del 2023. Així, segons Perona l'argument principal és que la llei orgànica estatal que està en vigor deroga la capacitat de nomenament dels directors dels centres públics.

Educació assegura que no hi ha discriminació

Preguntats sobre aquest tema pel Social.cat a finals d'octubre, el departament d'Educació va assegurar que “el fet de no proposar la continuïtat de personal docent en un centre educatiu es pot produir per altres circumstàncies alienes als requisits, com ara no tenir lloc vacant al centre o perquè la persona objecte de la proposta voluntàriament vulgui un canvi de centre”. Seguint aquesta idea, segons el departament "no es pot concloure que els motius de finalització" d'un de cada quatre contractes de docents durant el curs 2020-2021 siguin "objecte d'una situació de discriminació indirecta", com assenyala el sindicat.

A més, des d'Educació van apuntar que si es compara les persones amb drets derivats de la maternitat amb la resta de participants del procés de selecció, “no es conclou discriminació indirecta per raó de gènere entre les docents interines i les funcionàries que exerceixen aquests drets”, ja que “hi hauria un nombre lleugerament superior de propostes de continuïtat entre el col·lectiu de personal docent que es troba en aquest supòsit que en la resta de participants en l'adjudicació”.

Finalment, des del departament van assenyalar també que no tenen previst retirar cap dels decrets que demana CCOO que es deroguin, com els decrets d'autonomia de centres (102/2010), de direccions (155/2010) i de plantilles (39/2014).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Professor de secundària Sant Celoni
1.
Estic totalment d'acord amb la denúncia presentada per CCOO. Com a professor de secundària des de fa 13 anys he viscut situacions personals, i també de companys de feina que exemplifiquen el que diu aquesta demanda cap al Departament d'Educació. Són professors que no han estat tornats a contractar en el mateix institut per expressa voluntat del director/a sense que hi hagués una justificació prèvia. De fet, les direccions dels centres no han de justificar res per confirmar o no als professors dels seus instituts. A part, moltes vegades, a partir de entrevistes (legals), els directors contracten a professors amb molt poca experiència docent que desplacen a professors que porten molts anys treballant, amb l'excusa que han "dissenyat" un lloc estructural en el que l'antic professor no "encaixa". Sovint aquestes pràctiques es fan únicament per desfer-se de professors que no volen, o per contractar a un professor conegut que no treballa al centre. S'actua de la mateixa manera que es fa en una empresa privada, però amb la diferència que els diners per contractar aquests professors es treuen del pressupost públic... vergonyós. I la por que tenim els professors és ben certa, i cada vegada n'hi ha més per denunciar aquestes pràctiques, per si se'ns assenyala i ens quedem sense feina. Estic esperant i celebraré amb un bon sopar el dia que aquesta llei ilegal es derogui, i fins i tot que s'indemnitzi a aquells treballadors públics que n'han estat perjudicats.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article