Les visites al CAP per Covid-19 creixen un 36% en una setmana, amb més d’11.000 al dia

La directora de Primària de l’ICS diu que a partir de les 15.000 consultes és “difícil” mantenir tota l’activitat


Els centres d'atenció primera (CAP) van fer 11.355 visites per Covid-19 aquest dilluns, un 36% més respecte al de la setmana passada, quan se'n van fer 8.356, segons dades obertes del Departament de Salut. La directora assistencial d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), Ariadna Mas, ha assenyalat que estan “molt amatents” davant de l'augment de casos de Covid-19 en l'inici de la sisena onada a Catalunya, amb la incògnita de quin abast tindrà.

L'augment de casos s'ha traduït en un augment clar de visites als CAP, que són els primers que noten les onades de la pandèmia. Des de finals d'agost, les visites diàries per Covid-19 s'havien mantingut per sota de les 10.000, però aquest dilluns es van superar les 11.000.

La directora de Primària de l'ICS adverteix que quan se supera el llindar de les 15.000 visites al dia l'activitat de l'atenció primària més enllà de la Covid-19 pot quedar afectada de manera notable, com ha passat en les anteriors onades, tot i els esforços dels professionals. “Qualsevol augment té impacte en la primària, però l'important és que els centres puguin fer tota l'activitat pròpia i que la Covid-19 hi interfereixi el mínim possible”, indica.

Mas explica que perquè l'impacte sigui el “mínim possible”, i a partir de l'experiència d'altres onades, han demanat a aquells equips d'atenció primària que puguin que facin les proves diagnòstiques de la Covid-19 en instal·lacions fora dels centres, com en els mòduls de reforç que han instal·lat en els darrers mesos. També estan organitzant punts poblacionals per si els casos continuen creixent.

La directora de Primària de l'ICS destaca que els tests i PCR tenen un “impacte important”, perquè se n'han de fer a tots els contactes, encara que no tinguin símptomes, i a totes aquelles que presentin indicis de la malaltia. En la darrera setmana, s'han fet 119.404 PCR i 68.001 tests d'antígens a Catalunya, la majoria des de la primària.

La incidència a 7 de dies a Catalunya s'apropa als 100 casos per 100.000 habitants (96, segons dades actualitzades dimarts) i el risc de rebrot, que el 8 de novembre va entrar a la zona vermella, s'ha anat enfilant fins als 220 punts. Davant d'aquesta situació, el Govern ha anunciat l'ampliació del certificat Covid-19 a locals de restauració, gimnasos i residències de gent gran a partir de divendres, una mesura que necessita, però, l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article