L’Hospital Sant Joan de Déu, pioner en utilitzar la realitat augmentada per operar una desviació de columna greu

Disposar d’imatges reals de forma simultània a les de la planificació permet col·locar els cargols amb més precisió


El Servei d'Ortopèdia i Traumatologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha operat una desviació de columna greu a través de la realitat augmentada. Ha estat el primer cop a l'Estat espanyol que s'ha utilitzat aquesta tecnologia, anomenada ‘ClarifEye’, Navegació Quirúrgica per Realitat Augmentada. La pacient ha estat una jove de 16 anys veïna de Bilbao, afectada per una escoliosi amb una curvatura de 70 graus que l'obligava a caminar inclinada cap a un costat. Gràcies a la realitat augmentada, durant la intervenció els metges han disposat d'imatges reals de forma simultània a les de la planificació, fet que ha permès col·locar els caragols a la columna vertebral amb una precisió del 94%.

Fins ara, els cirurgians utilitzaven l'anomenada tècnica ‘mans lliures’ que consisteix a prendre referències anatòmiques i fer palpacions amb l'ajut de l'instrumental quirúrgic per determinar on han d'introduir els cargols. A través d'aquesta tècnica, es calcula que entre un 20% i un 40% dels cargols no es col·loquen de manera tan precisa. Amb la nova tecnologia, en canvi, aquest percentatge baixa fins al 6% i redueix sensiblement el risc d'haver de tornar a operar els pacients.

Els doctors Alejandro Peiró i Imma Vilalta, de l'equip de cirurgia de la columna del servei d'Ortopèdia i Traumatologia de Sant Joan de Déu que ha dut a terme la intervenció, consideren que la realitat augmentada és especialment útil quan la presa de referències anatòmiques és dificultosa. Això passa en el cas de deformitats molt severes, quan les vèrtebres no tenen una forma normal i existeix, a més, una malformació vertebral.

Peiró i Vilalta ressalten que la tecnologia ClarifEye serà especialment útil per intervenir de manera no invasiva les escoliosis menys greus —les que no requereixen resecció òssia— i que ara es realitzen a través de cirurgia oberta. Al mateix temps, assenyalen que també es podrà estendre en el futur a altres intervencions de traumatologia.

En aquest sentit, el cap del Servei d'Ortopèdia i Traumatologia, doctor César Garcia Fontecha, està treballant per aplicar-la a la cirurgia tumoral, la cirurgia correctora de les displàsies esquelètiques o la cirurgia correctora de deformitats i malformacions complexes d'extremitats.

L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona és centre de referència a Espanya en cirurgia ortopèdica i traumatologia pediàtrica. És el centre hospitalari que més escoliosi opera, entre 90 i 120 infants cada any, dels quals un 25% són de fora de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article