Catalunya aposta per la bioeconomia

Sostenibilitat, lluita contra el canvi climàtic i creació de nous llocs de treball, grans objectius d’aquesta dècada


Amb el suport de  

La bioeconomia circular empra recursos biològics i renovables per a la producció de béns i serveis en tots els sectors econòmics, cosa que redueix la dependència dels productes envers el petroli o el carbó i fomenta la biodiversitat. És un nou model econòmic i de creació de llocs de treball d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible, ODS, assenyalats per les Nacions Unides per a l’any 2030.

La bioeconomia circular suposa l’evolució de tres conceptes que se’ns han fet ja familiars: reciclar, reduir i reutilitzar. És situar l’economia i la societat mateixa al centre d’aquests tres conceptes, fent de la gestió sostenible dels boscos i dels sistemes agrícoles, ramaders i marítims un valor fonamental per generar benestar i prosperitat.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en col·laboració amb la resta de departaments implicats de la Generalitat de Catalunya, ha posat en marxa l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya. Una estratègia per al període 2021-2030 que promourà la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos naturals renovables (que avui encara no es fan servir) per crear productes de major valor afegit. Això millorarà la competitivitat i la sostenibilitat del nostre primer sector: forestal, agroalimentari i marítim, i donarà impuls a la generació de coneixement com a motor de canvi social, cultural i econòmic.

L’objectiu principal és promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de la producció de recursos biològics renovables i de proximitat. Així, es vol donar una segona vida a productes del sector primari i assegurar la provisió sostenible de béns i serveis. Avançar cap a una bioeconomia circular és la millor resposta a les necessitats, ja urgents, d’adaptació i de mitigació de l’emergència climàtica que estem vivint.

L’aprofitament òptim d’aquests recursos permet generar nous productes sostenibles mediambientalment com ara roba fabricada a partir de materials que provenen d’algues, restes de collita o fusta; begudes per a esportistes basades en el xerigot sobrant de les indústries formatgeres;  components fabricats a partir de la palla d’arròs per als automòbils, o nous colorants i conservants obtinguts de la brisa del vi, entre altres exemples.

Boscos: protegir la biodiversitat i generar riquesa

Catalunya és un territori amb grans extensions de boscos. A través de la gestió forestal basada en la bioeconomia circular, es poden aconseguir respostes a qüestions de gran importància mediambiental com ara la reducció del risc d’incendis, el control de l’erosió o la regulació de l’aigua al llarg de l’any. Evitar al màxim els focs i les sequeres, en definitiva. A més de la conservació de la diversitat biològica, es beneficiaran directament les llars del futur. Per exemple, la fabricació de fusta laminada representa una oportunitat per millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de CO2 en el sector de la construcció. Per cada tona de fusta que substitueix el ciment, s’eviten emetre 2 tones de CO2 a l’atmosfera.

De projectes diversos al Hub de la bioeconomia: sumar per multiplicar

Els projectes de bioeconomia circular del Programa europeu Horitzó 2020 van sumar a Catalunya un total de 131 projectes, una xifra que situa el nostre país en el quart lloc en el rànquing de territoris europeus participants. Ara, es vol convertir Catalunya en un país referent al sud d’Europa en la transició cap a models més sostenibles, més inclusius econòmicament i socialment i més resilients, més preparats per al canvi climàtic. 

A Catalunya, la bioeconomia representava fa tres anys un 4,5% del PIB i ocupava 192.000 persones, un 5,2% del total de llocs de treball. Amb l’estratègia impulsada pel Govern de la Generalitat, es preveu que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys amb la creació de llocs de treball de qualitat i la millora de la gestió dels espais naturals i agraris, i al mateix temps establir vincles entre els diversos sectors econòmics, ambientals i socials. Això serà possible a partir de la creació del Hub de la Bioeconomia Circular que fomentarà tot d’iniciatives circulars destinades a aprofitar la biomassa disponible i generar energia i nous productes i materials. És així com es desenvoluparà un teixit empresarial basat en la bioeconomia circular arreu del territori, amb especial atenció al primer sector, que comptarà amb la participació d’universitats i centres de recerca per a la transferència de coneixement.

Entre altres objectius concrets, el Govern de la Generalitat pretén incrementar un 10% els llocs de treball al nostre primer sector; augmentar un 15% la incorporació de joves al món rural i marítim; recuperar la gestió de com a mínim un 10% de zones agràries que han estat abandonades els darrers 30 anys, i reduir en un 30% les emissions lligades a la gestió de les dejeccions ramaderes i als residus alimentaris.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article