Osona donarà una segona vida als mobles promovent la inserció laboral de persones amb trastorn mental

El projecte funcionarà als municipis de la Mancomunitat La Plana tot i que a la llarga es vol estendre a tota la comarca


Donar una segona vida als objectes i mobles i, alhora, promoure la inserció laboral. Aquest és el doble objectiu del projecte pioner que impulsen la Mancomunitat La Plana i la Fundació Areté i que ja està en funcionament a 12 municipis d'Osona.

A través d'un sistema de recollida porta a porta, els voluminosos es traslladen a un magatzem específic on el personal de la Fundació Areté els prepara per a la seva reutilització i venda. “Aconseguim reduir residus i, alhora, donar feina a persones que ho necessiten”, ha explicat la gerent de la fundació, Mercè Generó. La intenció dels impulsors és que a la llarga el sistema es pugui estendre a tota la comarca.

De la mà de la Fundació Areté, el projecte ‘Areté Reutilitza’ ofereix un servei de recollida d'objectes vells a domicili. Després es dipositen en un magatzem tancat on es preparen per a la seva reutilització i venda, a un preu més baix, a les botigues Areté Segona mà.

Segons ha ressaltat la gerent de la fundació, Mercè Generó, l'objectiu no és “el de fer negoci” sinó el d'afavorir la inserció laboral de persones amb problemes de salut laboral i addiccions. Tant la recollida, com la preparació i el condicionament anirà a càrrec de persones contractades per Areté. Inicialment preveuen que siguin entre dos i tres llocs de feina, tot i que a la llarga, si el projecte s'acaba traslladant a més municipis, no descarten que puguin ser més.

L'altre gran benefici de la iniciativa, ha recalcat el president de la Mancomunitat La Plana, Ferran Teixidó, es que es tracta d'un model “innovador” per a la gestió de residus que, alhora, permetrà reduir els voluminosos que reben a la deixalleria, tot afavorint la reutilització. “Les deixalleries han de fer un pas més, deixar de ser només un indret on desfer-se d'allò que ja no volem, sinó que han de prendre protagonisme en facilitar a la ciutadania la reutilització d'objectes quotidians”, ha afegit el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire. El projecte, presentat en la Setmana Europea de la prevenció de residus, ha estat possible gràcies a una subvenció de 66.697,94 euros de l'Agència de Residus de Catalunya.

La nova Llei de Residus

Segons Peraire la iniciativa, que ha qualificat de “pionera”, és un “exemple” del camí a seguir. “Projectes com aquest valoritzen els materials i donen prestigi a la reparació, la reutilització i el consum de productes de segona mà”, ha destacat.

En aquest sentit ha aprofitat per avançar que la nova Llei de Residus, que podria veure la llum a principis de 2023, inclourà mesures de foment a la reparació i reutilització, com ara el suport a centres i xarxes autoritzats per a la recollida i reutilització de productes o la promoció de la creació de centres de reutilització de titularitat pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article