El 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació

Un 37% han sentit exclusió social i un 24% han manifestat discriminació en l’àmbit de la salut, segons una enquesta del Comitè 1 de Desembre


L'exclusió a les persones amb VIH continua sent una realitat. Un 56% de les persones seropositives han patit discriminació per raó del VIH. Per àmbits, un 57% de les persones amb SIDA han patit discriminació afectivosexual; un 37% han sentit exclusió en l'àmbit social i un 24% en el de la salut. Finalment, un 16% de les persones seropositives han estat discriminades en l'àmbit laboral.

Aquestes són algunes de les dades que reflecteixen la primera enquesta elaborada pel Comitè 1 de Desembre, i que vol reflectir la situació de les persones amb VIH, en el marc del Dia Mundial de la Sida, que se celebra aquest 1 de desembre.

Tan sols un 22% de les persones amb VIH manifesten no haver patit cap mena de situació discriminatòria. Entre les dones el percentatge es redueix a un 16%, la qual cosa indica que el gènere femení és el més perjudicat. Una altra dada preocupant és que un 37% de les persones amb SIDA té uns ingressos inferiors a 600 euros mensuals. Segons el Comitè 1D, aquests resultats evidencien les presents desigualtats, i la necessitat per avançar en aquest aspecte. “Més enllà dels avenços biomèdics i científics, són imprescindibles els avenços polítics i socials per garantir tots els drets i millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH”, assenyala la plataforma, en un comunicat.

D’altra banda, l’enquesta ha preguntat també per les actuacions de les institucions. Davant la pregunta de si coneixen el Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH aprovat el 2020 pel Govern de la Generalitat, la resposta és que un 80% no eren conscients.

Proposta de millora

Davant d'aquesta situació, el Comitè 1 de Desembre veu la necessitat de progressar en els diversos àmbits d’acció. Per començar, des de la plataforma apunten que cal incidir en millorar aspectes en les relacions i cures, per a la qual cosa les administracions han de promoure la participació comunitària. “És imprescindible més informació i sensibilització per superar les discriminacions i l'estigma que pateixen les persones amb VIH”, apunten, i reiteren també: “Cal enfortir l'autoestima de les persones amb VIH”.

D’altra banda, pel que fa a la salut, la plataforma reclama que l'administració garanteixi l'accés universal a tractaments i al sistema públic, així com l'accés a les cures. La plataforma recomana reorientar els sistemes de salut per a col·locar-hi les pacients al centre, i les organitzacions comunitàries han de jugar un paper important en aquesta atenció. Pel que fa als drets laborals, l’entitat demana més promoció per accedir a llocs de feina i a les prestacions, a recursos de formació i d'inserció laboral.

Per últim, des del Comitè 1 de Desembre agreguen que cal més suport institucional i polític, i que s'implementi el Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH, aprovat pel Govern de la Generalitat el 30 de juny de 2020. A banda, reclamen, “cal donar veu a les persones amb VIH per definir les polítiques sanitàries i socials”.

Es calcula que prop de 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya, segons les darreres dades de 2019.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article