La insatisfacció corporal de les adolescents augmenta durant la pandèmia

El 47% de les noies entre 12 i 16 anys assegura que vol aprimar-se, segons una enquesta de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia


L’aïllament social i l’exposició prolongada a les xarxes socials durant els mesos de confinament i al llarg de la pandèmia ha provocat un augment de la insatisfacció corporal entre les adolescents a Catalunya. Aquesta és la conclusió d'una enquesta elaborada per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), que recull que prop de la meitat de les noies entre 12 i 16 anys afirmen que voldrien ser més primes. El 30 de novembre es commemora el Dia Mundial contra els trastorns de la conducta alimentària.

Al llarg del curs 2020-2021, l’ACAB va preguntar a un total de 5132 adolescents de diverses escoles de Catalunya sobre com se senten amb el seu cos, si estan satisfets o no i si voldrien canviar-ne alguna cosa. A l’enquesta, un 47% de les noies entre els 12 i els 16 anys han contestat que voldrien aprimar-se, un grau d’insatisfacció amb el cos que pot desencadenar un augment de casos de trastorns de la conducta alimentària (TCA).  

“Aquesta dada és molt alarmant, si tenim en compte que parlem d'una etapa, l'adolescència, molt vulnerable on el  desig per aprimar pot afavorir el desenvolupament d'un TCA”, asseguren des de l’ACAB.

Una altra dada preocupant és que un 41% de les adolescents enquestades han fet dieta per aprimar-se sense el control mèdic necessari, una pràctica que també és un desencadenant d’un TCA com l’anorèxia o la bulímia.

Precisament davant la pregunta de si creuen que poden estar patint un TCA, un 8,7% ha afirmat que sí. Segons l’ACAB, aquesta dada posa de manifest que la pandèmia ha provocat un augment de casos d’aquests trastorns, ja que al curs anterior, el 2019-2020, la xifra era d’un 4,7%, gairebé la meitat.

La importància de la prevenció

Davant d’aquesta situació, des de l’associació demanen a les administracions públiques la implementació del Pla de prevenció dels trastorns de la conducta alimentaria, que suposi  “un compromís en ferm per lluitar contra els TCA”. A més, assenyalen també la importància que des de les institucions competents es tirin endavant iniciatives per respondre a les necessitats de la infància i l’adolescència amb relació a la seva salut mental, la qual “ha empitjorat de manera molt evident a causa de la pandèmia”, segons l’entitat.

En aquest sentit, des de l’ACAB recorden que un dels punts que recull el pla de prevenció és el que assenyala que s’han de dotar a les escoles d’un protocol d’actuació davant la sospita d’un TCA al centre educatiu, el qual ha d’incloure, a més, el suport dels Equips d’Assessorament Psicopedagògic (EAP).

Des de l’entitat assenyalen que ja estan treballant conjuntament amb el departament d’Educació per “formar els professionals a l’hora d’identificar i prevenir els TCA”. Aquesta formació busca proporcionar eines als professionals per identificar els senyals d’alerta d’un possible cas  de TCA i s’ha començat a implementar enguany amb les aules hospitalàries i els orientadors i orientadores de centres de secundària. Es preveu que es pugui continuar al gener amb els EAP i els nous orientadors i orientadores.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article