Somescola anuncia “una gran mobilització” a Barcelona el 18 de desembre per rebutjar el cop judicial a la immersió lingüística

La concentració es farà a Arc de Triomf i pretén ser “un posicionament de país”, segons Jordi Cuixart


La plataforma que agrupa 54 entitats en defensa del model lingüístic català als centres educatius, Somescola, ha anunciat l'organització d'una “gran mobilització” que pretén convertir-se en “un posicionament de país” el matí del pròxim dissabte 18 de desembre a Arc de Triomf, a Barcelona. Així ho ha explicat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural i un dels tres ponents que ha donat a conèixer el resultat de la sessió plenària de la plataforma celebrada aquest dilluns.

La mobilització és la resposta a l'aval del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% de castellà obligatori a les aules catalanes. Tanmateix, la plataforma assegura que aquesta no serà l’única resposta, ja que pròximament presentarà més accions en la mateixa línia de denúncia.

El mateix Cuixart ha assegurat que aquesta concentració popular vol respondre “a l'Estat espanyol” de la manera més àmplia possible i que, per tant, la crida interpel·la també “al conjunt de forces polítiques”, perquè també formen part de la societat civil, així com altres institucions catalanes. “Pensem que negligiríem tots plegats si no tinguéssim clar que qui està atemptant i atacant de manera sistemàtica contra el model d'escola catalana és el poder judicial, que entén la diversitat, la pluriculturalitat i el plurilingüisme com un atac a la seva raó d'existir”, ha reblat el màxim representant d'Òmnium.

La concentració, que ha estat oberta a tota la ciutadania, es vol convertir un acte de defensa del model d'escola català. En una roda de premsa convocada després d'una sessió plenària de Somescola, Cuixart ha explicat que es planeja una concentració a la zona d'Arc de Triomf “festiva, lúdica, però sobretot reivindicativa”.

L'activista que aquest dilluns ha exercit com a portaveu de la plataforma per la llengua a les escoles ha evitat entrar en detall, però ha reivindicat l'escenari escollit com un emplaçament ampli que permetrà mantenir les distàncies de seguretat per la Covid-19 alhora que se situa al costat del Palau de la Justícia, seu del TJSC a Barcelona.

De la mateixa manera que s'ha fet aquesta crida a la reacció col·lectiva, l'entitat que aplega organitzacions pel model d'escola català, agrupacions de docents i sindicats també ha anunciat la intenció de convocar noves mobilitzacions en un futur pròxim. Seran “prolongades en el temps” i s'aniran presentant després d'acordar-les en sessions plenàries de la plataforma.

Davant el risc que canviï el model lingüístic dels centres educatius catalans, Jordi Cuixart ha citat Pompeu Fabra per dir que “si falla la llengua, fallarà tot” i ha assegurat que a partir d'ara es mostrarà “tota la força d'una societat com la catalana que no està disposada a posar en joc el seu model d'escola i, per tant, el seu model de cohesió social”.

Una “agressió” al model educatiu català

L'equip de portaveus del plenari, que feia anys que no es reunia completament, l'han completat Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, i Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua. En la mateixa línia d'allò que havia denunciat la plataforma Somescola la setmana passada, Gargallo ha descrit la decisió del Suprem, que va rebutjar el recurs del govern català a la sentència condemnatòria, com “una agressió al model d'escola catalana” i també “al model pedagògic”.

En el seu torn, Plana ha reivindicat que “el 82% d'aquest país està d'acord amb la immersió lingüística” i que s'ha de seguir endavant sense modificar els percentatges actuals de català a l'escola. “Els continus atacs polítics i judicials” tenen un rerefons d'intentar minvar l'ús social del català, ha assegurat la representant de Plataforma per la Llengua. En aquest sentit, ha afegit que el català “no és una llengua minoritària, sinó que és una llengua minoritzada”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article