El 17% dels joves va patir símptomes de depressió durant el confinament

Els centres sanitaris i de recerca de Sant Joan de Déu impulsen una plataforma per acompanyar persones que necessitin suport en salut mental


La prevalença de depressió entre els joves de 18 a 34 anys es va situar en un 16,6% durant el confinament de la Covid-19, segons un estudi a escala estatal elaborat per investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En aquest context, els centres sanitaris i d’investigació de Sant Joan de Déu han presentat la plataforma SOM Salut Mental 360, una iniciativa per informar, acompanyar i apoderar les persones i famílies que puguin necessitar suport. 

La soledat multiplica per cinc les probabilitats de desenvolupar una depressió, segons una investigació liderada pel doctor Joan Domènech, investigador de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD). Durant la pandèmia, especialment al confinament, aquest factor es va veure agreujat. Així ho recull un altre estudi realitzat pel mateix centre, on s’assenyala que les persones de 18 a 34 anys han sigut les més afectades per l’impacte del confinament.

Les dades d’aquesta investigació mostren com els i les joves presenten unes prevalences d'ansietat i depressió superiors a les de la població de mitjana i avançada edat durant la pandèmia, tot i que, en condicions normals, són les persones majors de 50 anys les que tenen xifres més altes d’aquesta mena de trastorns. 

“Sembla que durant la pandèmia els joves han sigut els més fràgils, potser perquè les seves necessitats relacionals són diferents. Necessiten un contacte cara a cara i més variat que altres grups poblacionals. També ha pogut influir el fet que hagin estat més perjudicats per factors com la pèrdua de feina o de poder adquisitiu”, assenyala Domènech. 

La soledat, un factor que es pot prevenir

Tot i que segons diversos estudis la soledat és un dels principals predictors de la depressió i l’ansietat, també és un factor de risc modificable, és a dir que es pot canviar i, per tant, prevenir l’aparició del trastorn. En aquest sentit, la soledat és un factor més fàcil de modificar que les condicionants socioeconòmiques o els hàbits saludables, per exemple. 

Des de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu destaquen, de fet, que les persones amb problemes econòmics tenen una probabilitat pràcticament quatre vegades més gran que la resta de desenvolupar una depressió. 

Per aquest motiu, segons el director de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el doctor Josep Maria Haro, és important apuntar cap a aquells factors de risc que siguin més fàcils de modular, com ara la soledat, a l’hora de prevenir la depressió. “És a dir, si actuem per corregir-lo, la situació de la persona millorarà”, afirma.

Un portal digital per cuidar la salut mental

En aquest context, els centres sanitaris i de recerca de Sant Joan de Déu han presentat aquest dimarts la plataforma SOM Salut Mental 360. La iniciativa la porten a terme juntament amb diverses entitats col·laboradores, com la Fundació Glòria Soler i la Fundació Godia, entre altres. El projecte busca informar, acompanyar, apoderar i sensibilitzar la societat sobre la importància de cuidar la salut mental de les persones.

Es tracta d'una plataforma digital basada en la cocreació entre usuaris, familiars, professionals sanitaris, del sector social i de l'entorn educatiu, i la ciutadania en general; a través de trobades digitals, sessions de consulta a experts i articles divulgatius i monogràfics. El portal incorpora continguts actualitzats en l'àmbit de la salut mental, els quals s'aniran ampliant progressivament i són revisats per un comitè científic de caràcter multidisciplinari per tal de garantir-ne la veracitat informativa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article