Neix ‘Nava’, una iniciativa per fomentar l’autonomia dels joves en situació de carrer

El projecte busca enfortir les capacitats personals, materials i formatives dels i les joves, que arriben a la majoria d’edat i es volen emancipar


La Fundació Idea ha presentat el Projecte Nava, una acció d’empoderament i promoció d’autonomia que permet a diversos joves que han viscut en situacions d’extrema vulnerabilitat, i que havent participat activament en un procés d’acompanyament educatiu i de reforç de la seva capacitat resilient, han assolit una recuperació personal, emocional i social. Aquesta recuperació els ha permès seguir amb el seu projecte de vida a partir del treball, la participació comunitària i la corresponsabilitat social.

La nova iniciativa forma part del Projecte Tsemba que l’Associació Hlayiseka, amb el suport, entre d’altres per la Fundació Main i la Fundació Idea, desenvolupa a Moçambic, i que té com a objectiu principal l’atenció psicoeducativa dels infants i joves que sobreviuen als carrers de la ciutat de Maputo, incorporant els conceptes tradicionals de mentoria i microcrèdit, amb la col·laboració mútua i retorn social, donant com a resultat un programa d’inversió social col·laboratiu.

Es diferencia d’altres iniciatives socials gràcies al programa d’esponsorització col·laborativa. En primer lloc, els joves presenten els seus projectes de futur o acció de treball a la ciutat; després, les persones que donen l’ajuda econòmica escullen quins d’aquests projectes els interessa més i, finalment, es donen diversos opcions a aquests joves per retornar la inversió. Els joves poden decidir, en aquest últim cas, de quina manera volen tornar l’import econòmic del seu treball elaborat.

En molts casos, les persones que han finançat part o tot el projecte no volen un retorn econòmic i prefereixen un retorn simbòlic on el jove pot fer un servei a la comunitat o a alguna altra entitat de Maputo. Una altra manera de retornar el valor prestat és activant el mecanisme de mentoria entre iguals, de manera que el o la jove que rep el suport, ho retorna en un altre jove que inicia la seva proposta d’autoocupació, acompanyant-lo també en aquest procés.

El projecte permet la possibilitat d’establir un contacte estret i personal entre la persona o família de Catalunya i el noi o la noia jove que rep la inversió per començar el seu projecte. D’aquesta manera, se’ls pot guiar, aconsellar i animar en tot el procés social i professional que desenvolupen. Aquestes accions de treball social fan créixer el sentiment de compromís i vitalitat dels joves, els retornen el sentiment de vàlua, els evidencia com constructors socials, els projecta a un futur esperançat i els fa sentir-se millor amb ells mateixos, les persones que els ajuden i amb tota la comunitat més propera.

Segons les paraules del director tècnic de la Fundació Idea, David Rodríguez, “aquests joves són una nova generació de moçambiquesos que s’ha revoltat contra la resignació apresa, que no han volgut assumir la possibilitat que per a molts d’ells es tenia reservada i que s’anomena fracàs i invisibilitat. Aquests joves demostren que la fragilitat de la vida, sovint es confronta a la fortalesa de les persones resilients, fent de la seva actitud el motor de les seves expectatives. A nosaltres, educadors, col·laboradors, cooperants, ens correspon acompanyar-los i generar oportunitats, entenent que no podem fer més que oferir-nos a la determinació ferma i perseverant d’implicar-nos en el bé comú, és a dir, pel benestar de tots i cadascun perquè tots som veritablement responsables de tots”.

Per la directora general de la Fundació Idea, Loli Rodríguez, aquest regal “té un gran valor personal i solidari, ja que vivim en un món on allò material guanya més pes que les ajudes socials o altruistes de la societat. Tots els companys de feina, amics i família ens han ajudat a tirar endavant un projecte de gran valor i estima.”

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article