Violant Cervera anuncia l’aprovació del Marc d’Acció per a l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya pel gener del 2022

El director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, celebra la notícia però assenyala que “és la segona o tercera vegada que diuen que s’aprovarà”


La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat al Parlament aquest dimecres que presentaran al Consell Executiu de Govern el Marc d’acció per l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya, durant el mes de gener del 2022. Per la seva banda, el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, celebra la notícia però ha subratllat que l'estratègia catalana d'abordatge del sensellarisme està sobre la taula des del 2017.

Segons Cervera, el document “té la voluntat de dissenyar de manera més acurada l’abordatge del sensellarisme, establint les bases teòriques per desplegar la metodologia de treball Model Housing First i concretant models d’atenció que garanteixin la seva intervenció a tot el territori”.

Aquest anunci sorgeix de la represa dels treballs del Marc d’Acció Integral per a l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya, iniciats al desembre del 2016. Per aquest motiu, Busquests ha recordat que l’estratègia catalana d'abordatge del sensellarisme està sobre la taula des de l’any 2017 i que “és la segona o tercera vegada que diuen que s'aprovarà”.

A més, Busquets reconeix que “és important aquest anunci, però s'ha de saber si s'aprova el text que es va redactar en el seu dia o és una versió reduïda", i ha afegit que l'important és “que sigui una estratègia ambiciosa i no aigualida”.

Per dur a terme aqeusta estratègia, la consellera ha anunciat la creació d’una comissió interdepartamental per a treballar aquesta estratègia de manera transversal amb tot el Govern. “El sensellarisme no és només un tema d’habitatge, sinó que també és un tema d’ocupació, de consum, social, de drets de les dones, de salut, del món municipal ... que ens interpel·la a tots” ha reblat.

El document, recull les línies estratègiques per incidir i batre la pobresa i el sensellarisme per garantir el Dret a l’Habitatge, el Dret a l’atenció Socioeductiva i laboral, l’atenció especialitzada, el Dret a la Salut i al sistema sanitari, l’erradicació de l’aporofòbia, i la gestió del coneixement i de la informació per seguir investigant i coneixent el fenomen.

Finalment, la consellera ha explicat algunes de les dades sorgides de l’enquesta feta per a l’estudi, en la qual es detalla que a Catalunya hi ha 5.777 de les persones sense sostre (que viuen en la intempèrie, espais públics); 5.427 persones sense habitatge (que viuen en albergs, refugis o residències temporals); 25.108 sense un habitatge segur (perquè no poden pagar el lloguer o tenen amenaça de desnonaments) i 22.622 que viuen en habitatges inadequats (perquè són estructures temporals no convencionals o no adaptades a la legislació).

151 milions d’euros per abordar el sensellarisme, la pobresa i el lloguer

En la seva intervenció, la consellera de Drets Socials ha explicat que per a combatre aquesta situació social, “es destinaran un total de 151 milions d’euros del pressupost 2022 amb l’objectiu d’impulsar l’estratègia integral per l’abordatge del sensellarisme, així com d’ajuts a la pobresa energètica i al lloguer”.

Aquesta partida s’executarà a través del contracte programa, els ajuts a lloguer de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i els plans de pobresa energètica. Es detallen en: 12 milions d’euros per fer front al sensellarisme; 5,2 milions d’euros per a la urgència social; 5,8 milions d’euros per a la urgència energètica; 8 milions d’euros per a la pobresa energètica; i 120 milions d’euros per ajuts al lloguer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article