La Troballa, un taller de nous futurs per a les persones sense llar

Arrels Fundació obre una botiga al centre de Barcelona on es podran comprar artesanies i productes elaborats per les persones usuàries de l’entitat


Arrels Fundació ha inaugurat aquest dimecres una botiga a Barcelona on es podran comprar les artesanies i els productes que fabriquen a La Troballa, el taller ocupacional de l’entitat. L’espai vol ser, a més, un punt obert i de trobada entre la ciutadania i les persones usuàries de la fundació, on també s’ofereixen xerrades i tallers de sensibilització per combatre l’estigma sobre el sensellarisme.

El Camilo Méndez té 53 anys i des de fa dos que treballa al taller ocupacional d’Arrels Fundació. A aquest espai al carrer Ample de Barcelona, batejat com La Troballa, es dedica a fer peces de ceràmica, enquadernació artesanal i pintures, juntament amb voluntaris de l’entitat i altres persones que van viure al carrer i ara són usuàries dels pisos, residències i altres recursos residencials que ofereix la fundació.

Méndez té molta habilitat per a aquesta mena de treballs manuals: el seu pare era pintor, la seva mare era escultora i ell mateix va tenir una botiga d’artesanies, abans de veure’s obligat a viure als carrers de la ciutat durant sis anys. El 2019, però, gràcies a Arrels va poder accedir a un pis i des d’aleshores hi va començar a anar al taller pràcticament cada dia. “No sé si hagués pogut venir al taller mentre vivia al carrer. Tenir un habitatge és la base per a poder reconstruir la teva vida, perquè quan ets al carrer la teva única motivació és sobreviure. Ara puc participar-hi activament perquè tinc aquesta base”, afirma.

Així com ell, cada setmana passen per La Troballa al voltant de 25 persones diferents per col·laborar en l’elaboració de les artesanies, aprendre algun ofici o només per xerrar amb les altres usuàries de la fundació. En total, des del 2001 que està en marxa el taller han passat més de 480 persones i ja hi ha al voltant de 40 usuaris inscrits en els projectes ocupacionals de l’entitat.

Des d’aquest desembre, a més, el local compta també amb una botiga on la gent pot adquirir alguns dels productes que elaboren els usuaris de la fundació, així com samarretes, llibres i altra mena de marxandatge de l’entitat. “Ara s'obre una porta perquè la gent pugui entrar i conèixer-nos. Conèixer la botiga, els nostres productes i fomentar la participació entre nosaltres i la societat en general. El fet de donar-li una sortida als productes a través de la botiga és molt important i ens fa sentir millor”, apunta Méndez.

Formació i sensibilització

El director d’Arrels, Ferran Busquets, explica que el taller ocupacional de La Troballa va néixer fa vint anys, en un altre espai, amb la intenció “d’ocupar el temps de les persones al carrer o que han viscut al carrer” i ajudar-les a desenvolupar les seves habilitats. “Vinc al taller perquè em fa sentir útil i perquè m'aporta alegria, pel fet de no quedar-me sol a casa. Aquí puc parlar amb la gent, aprendre coses i no quedar-me tancat en mi mateix. Puc tenir un horari i una dinàmica de vida que no tens quan vius al carrer”, destaca Méndez.

Com assenyala la responsable de La Troballa, Rocío Alonso, l’espai s’adapta a les necessitats de cada usuari: aquests poden participar-hi i organitzar-se segons la seva conveniència, des de fer un itinerari més enfocat cap a la inserció laboral, fins a aquelles persones que ho veuen més com un espai de socialització o aquelles que volen seguir un itinerari més de formació.

Ara, amb l’obertura de la botiga, des d’Arrels volen fer un pas més enllà en el projecte i convertir-ho en un punt de trobada amb la ciutadania, perquè puguin conèixer la realitat de les persones sense llar. “Volem fer propostes perquè la gent participi. En el moment que la ciutadania reconegui que és absurd que hi hagi gent dormint al carrer, és quan podrem fer algun canvi”, apunta Busquets.

En aquest sentit, a La Troballa s'oferiran també xerrades de sensibilització, visites escolars, exposicions i tallers per a empreses, entitats i famílies; amb l'objectiu que la ciutadania pugui conèixer de primera mà la realitat de les persones que viuen o han viscut al carrer i que aquestes puguin explicar-ho en primera persona. “Des de sempre el taller ha sigut un espai de sensibilització. Ara, però, volem donar-li aquesta empenta”, subratlla Alonso.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article