Professionals socials de l’Ajuntament alerten de més casos de menors d’edat vivint en infrahabitatges a Barcelona

La Taula del Tercer Sector denuncia també la manca de solucions polítiques “reals i efectives” per revertir la vulneració del dret a l’habitatge


El cas de la família amb dos menors d’edat que ha mort aquest dimarts en un local ocupat a la plaça Tetuan de Barcelona continua provocant reaccions d’indignació i alerta. A més a més, els professionals municipals que van atendre la família adverteixen de més casos de menors en infrahabitatge.

En un comunicat difós a través de les xarxes, les treballadores expliquen que la família era usuària del Servei d'intervenció social de famílies amb menors (SISFAM) de l'Ajuntament de Barcelona i manifesten la seva “consternació i tristesa” per les condicions “tràgiques” en què quatre persones van perdre la vida.

“Hi ha més famílies amb menors d'edat en la mateixa situació”, avisen. Segons denuncien, la manca de NIE les aboca a malviure en infrahabitatges, ja que per culpa d'això no poden accedir a les alternatives que ofereix l'administració ni tampoc al mercat laboral.

“És flagrant que no es faci res per evitar que hi hagi infància que hagi de viure en aquestes condicions de pobresa, risc i exclusió social”, lamenten. Així mateix, les treballadores es queixen que disposen de recursos “insuficients” per atendre les famílies usuàries. 

Les treballadores transmeten el condol als familiars i amics de les víctimes de l'incendi i manifesten que continuaran treballant al costat de les famílies que viuen en aquestes condicions.

Falta de solucions polítiques efectives

D’altra banda, la Taula del Tercer Sector, en un comunicat, assegura que sigui quin sigui el motiu de l’incendi, la causa és la “falta de solucions polítiques reals i efectives” a un problema d’extrema gravetat com és la vulneració del dret a un habitatge “digne, assequible i segur”, asseguren. 

A més a més, la Taula lamenta que aquest cas faci visible la realitat de la pobresa infantil, i recorda que un de cada tres infants a Catalunya està en situació de pobresa. “Ha de succeir una tragèdia com aquesta per evidenciar que, a casa nostra, també hi ha infants que viuen en condicions absolutament indignes i de molta precarietat”.

735 persones vivint en infrahabitatges 

El total de persones censades pels serveis de l'Ajuntament de Barcelona que viuen en naus o locals abandonats, com el que s'ha incendiat aquesta matinada a la plaça Tetuan, són 735. La xifra, que fa referència a un informe de l'abril del 2021, barreja famílies amb menors a càrrec i persones soles.

D'altra banda, els serveis municipals tenen comptabilitzades 334 persones més que viuen com a barraquistes en solars ocupats de la ciutat. Tots aquests casos impliquen ciutadans que es considera que tenen una llar, però que no es digna. És el que el consistori anomena infrahabitatge. El pare i la mare que han mort aquesta matinada no tenien NIE i no podien accedir a un habitatge municipal.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article