La Fede.cat acusa el Govern d’abandonar l’acord per destinar el 0,7% a cooperació internacional

El Govern respon que el compromís és total però que s’han hagut de fer “equilibris” i demana tenir en compte la pandèmia


La Fede.cat ha acusat el Govern de trencar amb el full de ruta per assolir el 0,7% del pressupost destinat a cooperació internacional el 2030. L'organització ha apuntat que el Departament d'Acció Exterior ha incrementat el seu pressupost en 20 milions d’euros però l'ajuda oficial al desenvolupament creix només en 7,5 milions d’euros. 

Amb aquestes xifres assegura que estarà dedicant el 0,2% del pressupost a cooperació internacional, “molt lluny” del que marca el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2020. El Govern ha respost sent conscient que s'està lluny del que conté el pla però ha defensat que s'han hagut de fer “equilibris” entre departaments. A més, ha recordat que el pla és previ a la pandèmia de la Covid-19.

La Fede.cat ha apuntat que el Pla de Cooperació al Desenvolupament preveia que l'aportació de l’ajut oficial al desenvolupament hauria d'incrementar-se en uns 20,82 milions d’euros el 2020, 2021 i 2022, dins de les possibilitats pressupostàries. Així, agreguen, es solucionarien els “incompliments” reiterats. La federació d’organitzacions per a la justícia global, però, ha lamentat que la cooperació és un dels pocs sectors que no s'ha recuperat de les retallades i consideren que el pressupost del 2022 destinat a Ajuda Oficial al Desenvolupament hauria de ser de 99,17 milions d’euros, el que suposaria el 0,33%. Això suposaria un increment en 50,73 milions d’euros en relació als comptes del 2021, que destina 48,44 milions d’euros a l'ajuda oficial al desenvolupament.

Per la seva banda, el Govern ha afirmat que el seu pla recull el compromís amb les polítiques de cooperació al desenvolupament i són una “peça clau” de la seva política d'acció exterior. Pel que fa a l'anàlisi dels comptes, assegura que el de cooperació és el programa més important del pressupost d'Acció Exterior (36.914.370 milions d’euros) i el més elevat dels últims anys. Ha indicat que el 40% dels 94,3 milions d’euros del Departament d'Acció Exterior es destinen a aquest àmbit.

La previsió de la Generalitat és que l'ajuda oficial al desenvolupament sigui el 2022 de 55,7 milions incloent els departaments. Això serien 10 milions d’euros més que els 45,42 milions executats el 2020.

Amb tot, ha explicat que Acció Exterior va demanar que la previsió d’augment de l’ajuda recollida al Pla director es destinés en la seva totalitat al pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament (ACCD). Així, va sol·licitar que s’augmentés pels “equilibris” entre les necessitats i els compromisos dels departaments.

A més, ha apuntat que els objectius anuals que contempla el Pla director estaven subjectes a les disponibilitats pressupostàries i a les limitacions de despesa no financera. Ha demanat tenir en compte també que les projeccions eren prèvies a la pandèmia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article