Com afecta el futur del mercat laboral a les persones amb discapacitat?

Més del 87% de les ofertes laborals estan en perill de desaparèixer, i les seves tasques, de ser reemplaçades per tecnologia digital


Quines són les oportunitats de les noves ocupacions que ja han arribat i les que encara ho han de fer? La Fundació Randstad i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ho expliquen en l'estudi ‘El mercado laboral del futuro y su afectación a las personas con discapacidad’. Aquest informe té com a objectiu principal analitzar els avantatges que s'ofereixen en el mercat laboral des de la perspectiva de les persones amb discapacitat. Així mateix, s'analitza l'existència d'una bretxa d'oportunitats de noves ocupacions entre els diferents tipus de discapacitats.

Segons l'estudi, fet per la investigadora de la UOC Marta López Costa, el 59 % de les persones amb discapacitat estimen que hi ha poques oportunitats laborals, xifra que augmenta fins al 67,9 % quan ens referim al col·lectiu amb discapacitat intel·lectual. A més, es plantegen les dificultats per a les persones amb discapacitat en l'emprenedoria i la creació de les seves pròpies empreses.

L'anàlisi demostra com els recents avenços tecnològics digitals estan eliminant, sobretot, ofertes de treball relacionades amb tasques rutinàries, tant cognitives com manuals. En aquest sentit, els resultats de la recerca posen de manifest el problema de l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat, ja que la majoria de les ofertes fan referència a treballs rutinaris manuals (59,12 %), seguit de treballs rutinaris cognitius (28,06 %). D'aquesta manera, el 87,18 % de les ofertes laborals estan en perill de desaparèixer, i les seves tasques, de ser reemplaçades per tecnologia digital. Només el 12,82 % de les ofertes analitzades impliquen treballs no rutinaris cognitius o manuals.

Les persones amb discapacitat i el sector serveis

Bona part de les persones amb discapacitat es concentren en el sector dels serveis, en activitats com ara jardineria i atenció al públic. La majoria d'ofertes també estan en el sector de serveis de tecnologia de la informació i en telecomunicacions.

Pocs d'aquests sectors, en els quals actualment estan en actiu les persones amb discapacitat, tenen relació amb les tendències internacionals sobre la creació de noves ocupacions, que apunten a una demanda més gran de feines relacionades amb l'economia verda, l'economia de dades, la intel·ligència artificial i l'economia de la cura, i també nous perfils d'enginyeria, desenvolupament de producte i el núvol.

Segons explica María Viver, directora de la Fundació Randstad, “és fonamental acostar les oportunitats de la digitalització a les persones amb discapacitat. Per fer-ho, cal reduir les bretxes i adaptar-se a les necessitats del mercat. Millorar la seva formació i fer la tecnologia accessible per a tothom”.

Per la seva banda, Jordi Planella, director de la Càtedra Fundació Randstad - UOC de Discapacitat, Ocupació i Innovació Social, creu que “s'han d'impulsar estudis i recerques que ens permetin entendre les demandes del mercat laboral i avançar oferint la formació adequada perquè les persones amb diversitat funcional tinguin les mateixes oportunitats d'accés als llocs de treball. Hem de construir acceleradament les bases que han de sostenir una societat inclusiva formada per organitzacions diverses”.

En aquest sentit, Marta López Costa, autora de l'estudi, explica que “perquè hi hagi una bona inclusió de les persones amb discapacitat en les ocupacions del futur és imprescindible que la societat entengui la necessitat de la inclusió laboral, ja que aquesta reportarà uns grans beneficis en l'àmbit social, però també econòmics”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article