‘Llars Horitzó’: un projecte alternatiu d’habitatge social per promoure un envelliment digne

A l’edifici, ubicat a Badalona, hi conviuen 17 persones majors de 60 anys amb autonomia física i mental però en situació de vulnerabilitat per la manca de recursos econòmics


‘Llars Horitzó’, és un habitatge destinat a persones grans en situació de vulnerabilitat, inaugurat per Càritas aquest dijous. L’edifici està ubicat al passeig de la Rambla de Badalona, i compta amb 17 places per a persones que, abans d’entrar-hi, no podien accedir a un habitatge per la seva situació econòmica i residien en habitacions de pisos compartits, havien patit desnonaments o venien de situació de carrer.

En aquest nou habitatge disposen d’una habitació pròpia amb bany i comparteixen espais i serveis comuns com menjador, cuina i bugaderia. “Llars Horitzó pretén millorar la qualitat de vida de les persones residents i ser un model de convivència alternatiu per a un envelliment digne i en companyia”, expliquen a Càritas.

Les persones que hi conviuen són autònomes en el seu dia a dia, però compten amb l’acompanyament d’una educadora social de l’equip de la Fundació Llars Compartides, que és l’entitat que gestiona el projecte. Durant els matins, aquesta professional els dona suport i treballa amb ells i elles per enfortir els seus vincles socials
i la participació en l’entorn.

L’edifici era una residència per a gent gran que ha estat rehabilitada i transformada en aquest model de cohabitatge. El projecte és possible gràcies a l’aliança entre la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Privada Llars Compartides, Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Amorós Garriga.

Un any en funcionament

Fa poc més d’un any que van començar a conviure les primeres persones residents a Llars Horitzó. El valor afegit del projecte és que dóna resposta als reptes de l'envelliment, l'accés a l'habitatge, i la soledat, a més de les baixes pensions. “El projecte fomenta l’autonomia personal de les persones residents i les apodera perquè
participin activament en la seva sostenibilitat”, assenyalen a Càritas.

Així, totes les persones residents fan una aportació econòmica mensual per cobrir les despeses de subministraments i manteniment de l'edifici, però aquesta no supera el terç de la seva pensió.

“Conviure a Llars Horitzó els ha permès minimitzar la seva vulnerabilitat, enfortir els vincles relacionals i millorar el seu benestar emocional, social i econòmic, perquè
han pogut accedir a un habitatge digne, assequible i accessible. Compartir també ajuda a combatre la soledat, i això repercuteix de manera positiva en la seva salut”, adverteixen.

Durant la inauguració de Llars Horitzó, les entitats han posat de manifest que es tracta d’un projecte “eficaç, eficient i sostenible”. També han explicat que esperen “que sigui una llavor que fructifiqui, i que ajudi a sensibilitzar a la ciutadania sobre les problemàtiques que tenen les persones grans a l’hora d’accedir a un habitatge”. Finalment, confien en el fet que es puguin crear iniciatives futures per atendre a més persones que ho necessiten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article