Una dieta rica en productes d’origen vegetal redueix el risc de deteriorament cognitiu en persones grans

Un estudi revela el perfil protector d’aliments com el cacau, el cafè, els bolets, les pomes, el te verd o les taronges


Una dieta rica en productes d'origen vegetal disminueix el risc de patir deteriorament cognitiu i demència en persones grans, segons un estudi del Grup de Recerca de Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional dels Aliments de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment (CIBERFES).

Es tracta d'un estudi europeu que s'ha dut a terme durant dotze anys amb la participació de 842 persones de més de 65 anys de les regions de Bordeus i Dijon (França). El treball, publicat a la revista Molecular Nutrition and Food Research, ha estat dirigit per la catedràtica Cristina Andrés-Lacueva, cap del Grup de recerca de Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional dels Aliments de la UB.

Els investigadors han analitzat el paper modulador de l'alimentació en el risc de patir deteriorament cognitiu i han posat el focus en el metabolisme dels components de la dieta, la microbiota intestinal, el metabolisme endogen i el deteriorament cognitiu. “Els resultats de l'estudi mostren una associació significativa entre aquests processos i certs metabòlits”, afirma Mireia Urpí-Sardà, del Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia i del CIBERFES, que està integrat a la Xarxa d'Innovació Alimentària de Catalunya (XIA).

L'anàlisi de les mostres plasmàtiques va indicar que alguns metabòlits estan relacionats amb la progressió del deteriorament cognitiu i la demència. “La 2-furoilglicina i la 3-metilantina, que són biomarcadors del consum de cafè i cacau, presenten un perfil protector, mentre que la sacarina, derivada del consum d'edulcorants artificials, s'associa a un rol perjudicial”, destaca la catedràtica Andrés-Lacueva. Així, els resultats revelen una associació protectora entre els metabòlits derivats del cacau, el cafè, els bolets i el vi negre, el metabolisme microbià dels aliments rics en polifenols (poma, cacau, te verd, nabius, taronges o magranes) i el deteriorament cognitiu en persones grans.

Mercè Pallàs, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació i membre de l'Institut de Neurociències (UBNeuro) de la UB, assenyala que l'estudi de la relació entre el deteriorament cognitiu, el metabolisme de la microbiota i el dels aliments i el metabolisme endogen és “imprescindible per elaborar estratègies preventives i terapèutiques que ajudin a tenir cura de la salut cognitiva”.

Els investigadors indiquen que els canvis en l'estil de vida i en l'alimentació resulten decisius com a estratègia per prevenir el deteriorament cognitiu i la seva progressió en malalties neurodegeneratives com ara l'Alzheimer i altres demències. “Un consum més elevat de fruites, verdures i aliments d'origen vegetal proporciona polifenols i altres compostos bioactius que podrien ajudar a reduir el risc de deteriorament cognitiu a causa de l'edat avançada”, assegura Andrés-Lacueva. L'estudi s'emmarca en la iniciativa europea de programació conjunta 'Una dieta sana per a una vida sana' (JPI HDHL).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article