El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliàries desitja avançar la mort, segons un estudi

24 persones s’acullen a la llei de l’eutanàsia a Catalunya per morir en els darrers sis mesos

El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliaries desitja avançar la mort, segons un estudi de l'Institut IDIAP Jordi Gol. De fet, des de que el govern va iniciar el desplegament de la Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia el mes de juny, 24 persones s’han acollit a la llei de l'eutanàsia a Catalunya per morir en els darrers mesos.

Segons l'anàlisi de l'Institut IDIAP Jordi Gol, 112 dels 1.677 pacients inclosos a l’anàlisi (el 69% oncològics), van denotar un desig d’avançar la mort en la valoració inicial del seu estat. Els investigadors van observar que ni l'edat, ni el gènere, ni l'estat funcional o la tipologia de malaltia influeixen en aquest desig. Sí que es va observar menys desig entre aquells que tenien a la seva parella entre els seus cuidadors o els que presentaven deteriorament cognitiu, així com entre aquells que tenien integrat un psicòleg i un treballador social en l'equip del Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES).

En un de cada cinc pacients en edat senil i en un de cada quatre malalts amb insuficiència renal terminal, es va detectar desig d'anticipar la mort. El malestar espiritual, la falta de sentit i de connexió es van trobar com a elements activadors d'aquest desig. En canvi, la por al demà i al morir, va ser un element protector. Segons els autors de l'estudi, en el qual han participat tres equips PADES de Catalunya, la Llei de l'eutanàsia hauria de poder donar resposta a aquest grup de pacients, principalment als que rebutgen la sedació pal·liativa.

24 persones s’acullen a la llei d’eutanàsia a Catalunya

El primer pas per desplegar la llei a Catalunya va ser la creació de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC), l'òrgan encarregat de valorar el compliment dels requisits legals i mèdics per obtenir la prestació de l'ajuda per morir. També exerceix com a òrgan consultiu davant qualsevol qüestió relativa a l'aplicació o efectivitat del dret a la prestació d'ajuda per morir, juntament amb altres òrgans d'expertesa.

D'altra banda, Salut ha dut a terme un programa de formació específic i voluntari al qual ja s'han acollit unes 12.000 persones. De fet, aquest és un dels agraïments que ha expressat avui el departament. Així, la secretària general, Meritxell Masó, ha subratllat la importància d'aquest fet, assegurat que permet garantir el dret, així com la seva equitat territorial.

En aquesta mateixa línia, s'ha expressat la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, que ha apuntat que es tracta d'un procés “molt dur” per als professionals, i ha recordat que des de Salut s'ofereix “suport emocional” a totes aquelles persones que ho demanin.

Més d'una cinquantena de peticions

Del total de 53 sol·licituds, la major part provenen de la demarcació de Barcelona (39), seguida de Girona (11), Tarragona (3) i Lleida, on no s'ha registrat cap petició. Pel que fa a les ja realitzades, 18 persones s'han acollit a la llei de l'eutanàsia a Barcelona, quatre a Girona, dues a Tarragona, i cap a Lleida. Per altre costat, la mitjana de temps de resolució de les sol·licituds se situa en quaranta-un dies.

Pel que fa als casos denegats, el president de la CGAC, Albert Tuca, ha concretat que en tots ells els pacients eren “competents”, però que no es complia l'altre variable “indispensable” en la llei. Salut també ha afegit que s'han donat dues revocacions, casos on les persones que havien demanat acollir-se a la llei, han canviat d'opinió.

El requisit per sol·licitar l'eutanàsia és patir una malaltia greu i incurable, amb patiment insofrible, o un patiment greu, crònic i impossibilitant, amb patiment insuportable, certificat pel personal facultatiu responsable. La prestació d'eutanàsia es pot dur a terme al centre de salut o al domicili de la persona.

El procediment de sol·licitud s'inicia quan la persona demana l'ajuda a morir a un professional de la salut, que ha de signar-li el consentiment informat. El sistema de salut informa per escrit a la persona sol·licitant de les alternatives existents. El procés de sol·licitud s'acaba amb la resolució definitiva i favorable de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya.

En aquest sentit, Tuca ha subratllat la importància de “posar tanta atenció en la persona que ho demana com en la seva família” i ha recalcat que “mai abandonen a ningú, fins i tot en un dictamen no favorable”.

Un 0,1% d'objectors de consciència

L'aplicació de la llei a Catalunya ha comportat també la creació d'un registre d'objectors de consciència per l'aplicació de l'eutanàsia. Ara com ara, consten en aquest registre 90 professionals, un 0,1% d'un potencial de 90.000 professionals de la salut.

La majoria d'objectors (77) són metges, dels quals 57 són de la demarcació de Barcelona, set de Girona, quatre de Lleida i nou de Tarragona. També consten un total de 12 infermeres, 11 de Barcelona i una de Tarragona. Igualment consta al registre un únic farmacèutic provinent de la demarcació de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article