L’Observatori de Drets Sexuals alerta d’assetjaments a clíniques d’avortament vinculats amb moviments extremistes

L’entitat adverteix d’“inequitat” en l’accés a la interrupció de l’embaràs tot i les últimes acreditacions d’hospitals


L'Observatori de Drets Sexuals i Reproductius alerta de l'augment dels grups fonamentalistes contra l'avortament i dels assetjaments contra usuàries i professionals a les clíniques d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE).

En un informe presentat recentment, l'entitat vincula aquestes accions a un “entramat internacional organitzat”. L'Observatori també adverteix que la “inequitat” territorial d'accés als serveis i recursos per a l'avortament continua sent una “realitat”. .

D’altra banda, l'Observatori ha rebut aquest any un centenar de denúncies per vulneració dels drets sexuals i reproductius. Amb tot, la seva coordinadora, Elena Longares, ha advertit que aquestes denúncies representen una part molt petita de la realitat per diversos motius; d'entrada, falta d'informació per conèixer els drets sexuals i reproductius o bé la vulnerabilitat emocional del procés que estan vivint les dones que pateixen aquestes vulneracions.

Les més habituals que han arribat a l'observatori són les relacionades amb l'avortament, com dificultats per accedir-hi de forma lliure i gratuïta, tal com recull la llei del 2010 (abans de la setmana 14). També, en l'obtenció d'informació adequada, capacitat d'escollir el mètode i rebre un tracte adequat i de qualitat. L'accés a l'anticoncepció és la segona vulneració de drets més comuna. Aquí s'inclou tant l'accés a l'anticoncepció d'urgència, a farmàcies i a la xarxa sanitària pública de Catalunya —des del 2009 l'accés a l'anticoncepció d'urgència a les farmàcies no requereix recepta— com a mètodes anticonceptius i les dificultats d'elecció i obtenció d'informació.

L'Observatori indica que aquest any destaquen les denúncies vinculades a l'assetjament contra usuàries i professionals a les clíniques d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs, tot i que el nombre de les que acaben rebent sigui molt baix —no l'han detallat en la roda de premsa—, i per això hi han posat el focus amb un informe especial de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que adverteix d'una “ofensiva fonamentalista”. L'associació alerta que no es tracta d'accions aïllades, sinó que que “responen a moviments globals”. “L'acció local que passa a les portes d'una clínica a Barcelona pertany a una estratègia internacional”, ha afirmat Almudena Rodríguez, responsable d'incidència política internacional de l'associació. Per a Unai Gil, l'altre autor de l'informe, aquestes actuacions són la “punta de llança” de moviment extremistes.

El document també destaca que continua la inequitat a Catalunya per accedir a l'avortament, tot i que en els darrers mesos Salut ha presentat acords amb hospitals i clíniques de territoris que fa anys que reclamen que es garanteixi aquest dret, com és el cas de Lleida i Manresa. La coordinadora de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Sílvia Aldavert, considera que el el titular d'aquests acords és “positiu” però ha afegit que de moment no tenen informació de com està funcionant. Aldavert ha advertit que s'estan posant “pedaços” per garantir el dret a l'avortament, mentre que el que cal és pensar “un model d'atenció i acompanyament a les dones i a les persones amb capacitat de gestar”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article