CCOO i UGT protesten per reclamar la intervenció del Govern davant la precarietat de persones amb discapacitat

Els sindicats acusen empreses especialitzades de convertir “en mà d’obra barata” el personal amb diversitat funcional


Els sindicats CCOO i UGT s'han manifestat aquest dimarts al matí a les portes del Parlament per reclamar la intervenció del Govern davant la precarietat laboral que pateixen les persones amb discapacitat.

Entre les principals peticions, que s'han fet constar en una carta dirigida al president de la Generalitat, Pere Aragonès, destaquen la reactivació del Pla Nacional per la Discapacitat i la creació d'una mesa a tres bandes, que compti amb les empreses, l'executiu català i els sindicats. Segons Carlos Moreno, d'UGT, els darrers anys l'administració s'hauria desentès i les companyies especialitzades han aprofitat per ser “multiserveis lowcost” que utilitzen com a “mà d'obra barata” el col·lectiu de persones amb diversitat funcional.

A la protesta, que ha aplegat desenes de sindicalistes, s'han reivindicat missatges contra la discriminació i per unes condicions laborals dignes. Un dels missatges més repetits entre pancarta i càntics ha estat el que clamava “som persones, no subvencions”. Una altra consigna especialment present també ha estat la que reclamava equiparació de salaris en els casos que es fa la mateixa feina que altres persones sense discapacitat.

La reivindicació salarial, de fet, ha estat un dels temes més denunciats pels portaveus sindicals. En aquest sentit, Moreno, que és el referent pel que fa a discapacitat a la federació de Serveis Públics d'UGT Catalunya, ha assegurat que les patronals estan “convertint el salari mínim interprofessional en el salari màxim interprofessional”, ja que estarien aplicant aquest mateix sou de manera uniforme i generalitzada. Aquesta limitació econòmica xoca amb el fet que els Centres de Treball Especial (CET) que donen feina a persones amb diversitat funcional reben “el 50% del salari mínim interprofessional i tenen exempt el pagament a la Seguretat Social”, a més de rebre altres subvencions, denuncia el representant sindical.

Per la seva banda, la responsable del sector de la discapacitat de la federació d'Educació de CCOO a Catalunya, Estrella Gutiérrez Cid, posa el focus en una altra de les peticions concretades en la carta a Aragonès: més control sobre les entitats que reben diners públics. La principal reivindicació assenyalada per la portaveu és “redirigir el model de subvenció a un model de concertació en el qual tot el que sigui salari estigui molt controlat per l'administració”.

Les peticions al Govern

La carta de demandes dels sindicats assenyala que arribat a un punt de precarietat que consideren “insostenible” i cal revertir-lo aviat. Més enllà de la mesa a tres bandes i la reactivació del pla nacional en matèria de discapacitat, també es demanen canvis normatius i legislatius per garantir que les oportunitats de feina reals i la possibilitat d'explicar la realitat del sector davant el Parlament.

També reclamen al Govern que garanteixi el compliment dels convenis col·lectius després de denunciar passivitat durant els últims anys. En aquest període, les patronals haurien obviat alguns dels principis establerts als convenis, insisteixen des de CCOO i UGT. Per això, en part, es demana crear unes meses en què hi hagi presents els tres actors implicats.

“El Govern el que diu és que ells no volen o no poden ficar-se fins d'una negociació col·lectiva entre dues parts que tenen un contracte privat. Però nosaltres el que diem és que ells sí que poden les regles del joc i que ningú no se les salti”, rebla Carlos Moreno.

“Condemnats” als CET

L'altra gran preocupació dels concentrats aquest matí al Parlament ha estat la denúncia de la manca de presència de les persones amb discapacitat a les empreses del mercat laboral ordinari. El portaveu d'UGT ha indicat que els Centres de Treball Especial estaven pensats com a pas intermedi per acabar incorporant les persones amb discapacitat a altres companyies. “La conversió que hi ha de contractes dels CET al món laboral ordinari és absolutament zero” i això comporta que les persones amb discapacitat “es quedin perpètuament en aquesta mena d'empreses”, ha lamentat.

Per solucionar-ho, Carlos Moreno ha plantejat que l'administració obri les subvencions que ofereix als CET també a altres companyies. “Si el cost que té per tenir aquestes persones contractades el donés també a l'empresa ordinària hi hauria 28.000 llocs de treball més”, ha xifrat. En aquest sentit, si només s'aboquen ajudes a una tipologia concreta d'empresa i no a la resta del mercat laboral, s'estaria “condemnant” els treballadors, ha afegit.

En la mateixa protesta, a més, s'ha reivindicat la necessitat de millorar les condicions que arrosseguen no només les persones amb discapacitat sinó també els professionals que hi treballen. Així, la proposta sindical unitària exigeix abordar la precarietat i falta de reconeixement dels treballadors que tenen cura i atenen les necessitats del col·lectiu de persones amb diversitat funcional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article