CCOO critica que el nou reglament d’estrangeria no té en compte la bretxa digital i dificulta la gestió d’alguns tràmits

El sindicat acusa el govern espanyol de “mercantilitzar” l’assessorament al col·lectiu


CCOO ha criticat que el nou reglament d'estrangeria, que va entrar en vigor el 9 de novembre, no té en compte la bretxa digital. El sindicat ha valorat que la nova regulació introdueix millores molt significatives i esperades, per exemple en relació als menors tutelats i joves extutelats.

Tot i això, lamenta que els canvis en els procediments de presentació de les sol·licituds d'estrangeria i en les renovacions i modificacions de les autoritzacions. Afirmen que aquests canvis suposen una “mercantilització” de la feina d'assessorament i tramitació en matèria d'estrangeria, ja que no es té en compte la bretxa digital que afecta moltes persones estrangeres i dificulta el treball d'assessorament gratuït de moltes entitats.

El reglament elimina la possibilitat de presentar les sol·licituds per mitjà del registre electrònic o per correus o qualsevol altre registre públic presencial. Es prioritza així el certificat digital de certs tràmits, com les sol·licituds de residència de familiar de ciutadà de la UE, de l'autorització de residència per circumstàncies excepcionals o de reagrupament familiar. Per fer el tràmit cal disposar de certificat digital, que el pot tenir persona interessada o el representant d'un menor. També el poden tenir col·lectius que tenen un conveni amb l'administració general de l'Estat, com gestors administratius, graduats socials o advocats.

El sindicat ha recordat que per poder tenir el certificat digital a l'Estat és necessari tenir una autorització de residència. Per tant, els que no el tenen queden excloses de l'ús de la plataforma per fer aquests tràmits. Una altra opció és demanar cita prèvia a través de correu electrònic.

CCOO ha criticat que el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions no té en compte les dificultats que poden tenir les persones estrangeres per fer tots aquests tràmits. A més, lamenten que aparta les entitats i les organitzacions, com els sindicats, que han vingut fent aquest assessorament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article