L’augment de casos de Covid-19 fa preveure noves restriccions a les portes de Nadal

Sánchez reunirà els presidents autonòmics dimecres per estudiar “mesures compartides” que es puguin aplicar les setmanes vinents


Per segon any consecutiu, la temporada de Nadal està marcada per l’ascens dels contagis de la Covid-19. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat una conferència amb els presidents de totes les comunitats autònomes de l’Estat espanyol per estudiar “mesures compartides” que es puguin posar en marxa les pròximes setmanes. Diversos experts, però, alerten que aquestes restriccions s’haurien de posar com més aviat millor, per evitar un increment sobtat dels contagis després de les festes.

Pedro Sánchez ha reconegut aquest diumenge que la incidència a 14 dies de 511 casos no és tan alta com la dels països de l’entorn, però “no es pot donar per bona” i suposa un “risc cert i real per a la salut”. “Exigeix que intensifiquem les nostres accions”, ha afegit. Després d'elogiar l'alt grau de vacunació dels espanyols, també ha volgut llençar un missatge de “tranquil·litat”. “Hem caminat junts la part més dolorosa del camí i junts culminarem aquesta travessia”, ha apuntat.

Sánchez ha destacat que les xifres d'hospitalitzacions amb un augment tan important de casos demostren que la vacunació “funciona”, i ha destacat el ritme que s'està portant a l'Estat, amb gairebé un 5% de nens protegits amb una dosi en tres dies i mig milió de punxades només el divendres.

Un cop agraït l'esforç i la “solidaritat” de tota la població en aquest sentit, ha apuntat que també hi ha altres mesures que han donat bons resultats, com ara la mascareta i l'ús de gel hidroalcohòlic. Dit això, ha insistit que toca ara reunir els presidents autonòmics per “repassar la situació i avaluar noves mesures que puguin posar-se en marxa al llarg de les properes setmanes”. “Compartirem la situació i les mesures amb els governs autonòmics”, ha reblat, en referència a la conferència que se celebrarà de forma telemàtica el dimecres.

Aragonès demana un “esforç”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat un “esforç” a la ciutadania davant de l'augment de contagis de Covid-19. “Extremem les precaucions, que encara estem en pandèmia”, ha reclamat. El cap del Govern no ha avançat possibles restriccions que es puguin aplicar els dies vinents i s'ha limitat a dir que la comissió delegada “avaluarà” la setmana entrant quines mesures pren.

Sí que ha demanat que a la conferència de presidents autonòmics de dimecres per abordar precisament la situació de la pandèmia els territoris amb una incidència semblant acordin “mesures similars”. També ha reclamat que es mantinguin els fons Covid-19 per a l'any 2022, “per seguir ajudant en l'àmbit sanitari i també, si s'han de prendre mesures que afecten sectors econòmics i socials, poder-los compensar”.

Els experts demanen reduir les interaccions socials

Per altra banda, diversos experts estan reclamant que es prenguin mesures abans de les festes de Nadal. La investigadora de la UPC, Clara Prats, per exemple, aposta per aplicar restriccions que redueixin les interaccions socials com més aviat millor. “Si actues abans les mesures no cal que siguin tan fortes”, ha indicat en declaracions a Rac 1, on també ha recomanat reduir el nombre de persones dels àpats de Nadal.

Prats ha apuntat que encara cal esperar a conèixer la severitat dels casos infectats per la variant òmicron i l'impacte que tindrà en els hospitals, però ha avisat que, si es redueix la gravetat a la meitat, però hi ha el doble de casos, el resultat és el mateix. Una de les mesures a prendre, ha opinat, és l'acceleració de les terceres dosi, però ha avisat que la substitució de delta per òmicron és tan ràpida que “s'ha d'ajudar d'alguna altra manera”.

Per la seva part, l'epidemiòleg i membre del consell assessor de la Covid-19, Oriol Mitjà, ha recomanat cancel·lar els àpats de Nadal i limitar-los a pares i convivents. En un fil a Twitter, Mitjà ha considerat que és el “més assenyat”.

Les farmàcies, sense testos d’antígens

Precisament la precaució davant dels àpats de Nadal ha provocat que les farmàcies es queden sense testos d’antígens. El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, ha assegurat que el subministrament d’aquestes proves millorarà abans de Nadal, però no estarà regularitzat, ja que la situació és molt “irregular”.

Catalunya supera els 300 ingressats a l’UCI

Diumenge, Catalunya va superar els 300 ingressats a l’UCI per Covid-19, arribant fins a les 307 persones a cures intensives i les 1.144 a planta hospitalària. La incidència acumulada a 14 dies ha pujat fins als 674,31 casos per cada 100.000 habitants, mentre que el risc de rebrot continua a l’alça i s’enfila als 1.132 (+122).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article