El 39,4% de les dones reporta alteracions menstruals des de l’inici de la pandèmia

Així ho reporta l’estudi ‘Equitat i salut menstrual a Espanya’ de l’IDIAPJGol


Un equip d’investigadores de l’IDIAPJGol ha dut a terme un estudi sobre equitat i salut menstrual de dones i persones que menstruen d’entre 18 i 55 anys. Així, entre abril i juliol de 2021 es va dur a terme una enquesta en la qual van participar més de 22.000 persones en tot el territori espanyol, a més de 34 entrevistes en profunditat.

Després d’analitzar les respostes de 17.455 dones (96,6%) i persones que menstruen (3,4% no binaries, 0.9% trans), les investigadores conclouen que un total de 6.871 —el 39,4%— ha reportat patir alteracions menstruals des de l’inici de la pandèmia.

Les alteracions reportades van ser diverses: augment del dolor menstrual (12,6%), cicles menstruals més llargs (12,5%), cicles menstruals més curts (10%), sagnats menstruals més abundants (7,2%), no haver menstruat en al menys un cicle menstrual (6,8%), un augment en la durada de la menstruació (6,0%), una disminució de la durada de la menstruació (5,1%), i una disminució del dolor menstrual (2,9%).

Segons l’estudi, el risc de patir alteracions menstruals està estretament relacionat amb la Covid-19 persistent, tot i que les entrevistades asseguren haver tingut canvis significatius en la regla des que van patir els primers símptomes de Covid-19. En aquest sentit, les participants manifesten que és essencial poder consultar aquestes alteracions amb professionals de la salut per tal que siguin ateses adequadament. Tanmateix, el 5,1% de les enquestades no va poder accedir a serveis sanitaris per fer les consultes pertinents, ja que no hi havia cites disponibles. 

Les investigadores recomanen, entre d’altres, incloure la perspectiva de gènere en els estudis i investigacions, així com en les polítiques i pràctiques sociosanitàries. També recalquen que cal abordar la salut menstrual com a signe vital de la salut de les dones i les persones que menstruen en la pràctiva assistencial. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article