Més d’un miler de persones es dirigeix a Arrels des de l’inici de la pandèmia per dir que començaven a viure al carrer

Una de cada quatre persones sense llar ateses per l’entitat no sabia a quin servei públic anar


Un total de 1.062 persones ha acudit al centre obert d'Arrels des de l'inici de la pandèmia per explicar que començaven a viure al carrer o que estaven a punt de perdre casa seva, a Barcelona. De mitjana, l'organització ha assessorat una dotzena de persones setmanalment, i una de cada quatre no sabia a quin servei públic havia d'anar.

L'entitat ha notat un increment de la demanda de serveis relacionats amb les causes estructurals del sensellarisme. En concret, el 25% ha preguntat com contactar amb els serveis socials especialitzats en l'atenció a persones sense llar a Barcelona, el 18% demanda un allotjament, el 10% necessita suport en tràmits i el 8% ha preguntat per serveis de cerca de feina i formació (4% el 2019).

Del total d'atesos, el 88% són homes i el 12% dones. De mitjana tenen 43 anys, tot i que gairebé una de cada quatre tenen entre 50 i 64. El 24% tenen nacionalitat espanyola i la resta procedeixen de 79 països diferents.

En total, aquest col·lectiu ha exposat a Arrels 2.228 demandes i necessitats diferents. Accedir als serveis bàsics de dutxa i rober són les principals peticions des de l'inici de la pandèmia, amb un 39% i un 32%, respectivament. El servei de consigna és un servei que ha experimentat un augment de la demanda de fins al 18%, quan el 2019 era del 12%. A més, el 17% dels atesos ha necessitat una orientació general sobre la majoria dels recursos existents a la ciutat.

“Hem conegut persones que han demanat ajuda als serveis específics de l’Ajuntament de Barcelona i que no han trobat resposta o han d’esperar setmanes per ser ateses”, ha assegurat el director d’Arrels, Ferran Busquets, que ha explicat que algunes persones han aconseguit una tenda de campanya per dormir a la muntanya, mentre que d’altres s’amaguen en escales de veïns o dormen en sofàs d’amistats. Des de l’entitat han orientat persones amb situacions molt diverses, com joves extutelats i persones que surten de la presó sense alternativa residencial. 

El director d'Arrels, Ferran Busquets, ha afirmat que orienten a la gent sobre què hi ha i què no hi ha a Barcelona: “Exposem la realitat, que és la saturació dels recursos”. Ha afegit que això suposa un impacte emocional molt gran i un acompanyament en aquest sentit. I és que Busquets ha volgut deixar clar que “no hi ha resposta per a aquestes persones”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article